Terug

Volg Vandaag Inside

Meer dan helft kiezers GroenLinks-PvdA stemde niet op Frans Timmermans

29 nov 2023, 12:05

Frans Timmermans, lijsttrekker van GroenLinks-PvdA, heeft bij de Tweede Kamerverkiezingen vorige week minder dan de helft van de stemmen voor zijn partij gekregen. De meeste kiezers brachten een stem uit op mensen die lager op de lijst stonden. Dat is uitzonderlijk, bij vrijwel alle partijen is de lijsttrekker de grote stemmentrekker.

GroenLinks-PvdA heeft ruim 1,6 miljoen stemmen gekregen. Daarvan waren ongeveer 750.000 voor Timmermans, oftewel 46,2 procent. Dat betekent dat ongeveer 870.000 mensen op een andere kandidaat van GroenLinks-PvdA hebben gestemd. Zij kozen met name voor nummer twee Esmah Lahlah, nummer vijf Lisa Westerveld en nummer drie Jesse Klaver. Die komen allen vanuit GroenLinks in de fusiepartij.

De enige lijsttrekkers die een nog kleiner aandeel in de uitslag van hun partij hadden, zijn Daniël van Duijn (LEF - Voor de Nieuwe Generatie, 41,2 procent) en Edson Olf (BIJ1, 38,2 procent).

PVV-leider Geert Wilders is de grootste stemmentrekker. Hij kreeg 91 procent van de PVV-stemmen. Pieter Omtzigt haalde 89,5 procent van de stemmen voor Nieuw Sociaal Contract. Van de mensen die SGP stemden, deed 86,9 procent dat op Chris Stoffer. Ook Dilan Yeşilgöz (VVD), Lilian Marijnissen (SP) en Henri Bontenbal (CDA) kregen meer dan 80 procent van de stemmen op hun partij.

Eerder in Vandaag Inside reageerden Johan en Eus op de speech van Timmermans na de eerste exitpoll. Bekijk het terug in de video bovenaan deze pagina.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.