Terug

Volg Vandaag Inside

Matthijs van Nieuwkerk schrijft brief aan redactie: 'Nooit iemand over een tafel getrokken'

Matthijs van Nieuwkerk schrijft brief aan redactie: 'Nooit iemand over een tafel getrokken'

5 feb 2024, 13:40

Matthijs van Nieuwkerk heeft een persoonlijke brief geschreven aan de RTL-redactie om zijn kant van het verhaal te doen, naar aanleiding van het gepubliceerde rapport van de Commissie Van Rijn. Naast het bespreken van de onderzoeksresultaten, ontkent hij krachtig de beschuldigingen die BNNVARA-directeur Suzanne Kunzeler donderdagavond heeft gedaan bij Sophie & Jeroen.

Zijn oud-werkgever BNNVARA stelt volgens Van Nieuwkerk "publiekelijk en volstrekt ongefundeerd" dat enkele ervaringen uit het rapport op hem van toepassing zijn. "Ik heb nooit iemand over een tafel getrokken, ik heb nooit iemand in zijn gezicht gespuugd, ik heb nooit iemand bij de keel gegrepen of op de grond gewerkt", schrijft hij. "Dat staat allemaal zeer ver van mij af en ik vind de suggestie alleen al verschrikkelijk."

De presentator noemt de uitspraken "vernietigend" en voelt zich "machteloos" omdat hij zich "amper kan verweren" tegen de beschuldigingen. "Mensen adviseren mij daarom onmiddellijk een rechtszaak tegen BNNVARA te beginnen wegens smaad en laster. Maar hoe dient zo'n zaak vervolgens het gesprek over een veilige werkomgeving voor televisiemedewerkers", vraagt de presentator zich af. "Wat hebben de melders bij de commissie daaraan?"

Het rapport werd mede geschreven na berichten van De Volkskrant over wangedrag op de werkvloer bij De Wereld Draait Door (DWDD), dat Van Nieuwkerk presenteerde. Van Nieuwkerk geeft in de brief toe dat hij "verbaal intimiderend" was en "daarbij grenzen overschreden" heeft. "Daar ben ik me nu van bewust en dat spijt me zeer en dat zal ik ook nooit meer laten gebeuren", schrijft hij. Hij vindt het "zeer onaangenaam te moeten lezen dat een relatie die kennelijk destijds als wederzijds en evenwichtig werd beoordeeld nu met terugwerkende kracht op eigen moreel gezag van de BNNVARA-directie als seksueel grensoverschrijdend wordt veroordeeld", vervolgt hij. "En dat de kennelijke gangbare regeling die werd getroffen bij haar vertrek, nu als 'afkoop' wordt bestempeld."

De presentator heeft ruim een jaar de tijd gehad om te reflecteren op de situatie rondom DWDD, schrijft hij. Daarnaast werkte hij op een fijne manier na de DWDD aan nieuwe programma's zoals Matthijs Gaat Door. "Dat is de reden waarom ik het dit najaar weer aandurfde om in gesprek te gaan met de NPO, SBS en RTL; ik begrijp wat er mis is gegaan in het verleden en ik had en heb vertrouwen in de toekomst." Dat "blijkt nu toch te voorbarig", aldus Van Nieuwkerk.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.