Terug

Volg Vandaag Inside

Marianne van Leeuwen over aanstelling als KNVB-directeur: 'Diversiteit sowieso beter'

Marianne van Leeuwen over aanstelling als KNVB-directeur: 'Diversiteit sowieso beter'

4 aug 2022, 11:20

Ruim een jaar na haar aanstelling als directeur betaald voetbal blikt Marianne van Leeuwen terug. De bestuurder spreekt zich daarnaast uit over de veranderende sfeer door haar aanwezigheid, grote thema's van de KNVB en haar doel om een groot toernooi te winnen.

De aanstelling van Van Leeuwen was niet onomstreden. "Natuurlijk weet ik dat sommige mensen negatief waren toen ik kwam", aldus de bestuurder in de Volkskrant. "Zo van: dat doen ze bij de KNVB alleen vanwege diversiteit. Ze kenden me helemaal niet. Daarbij is diversiteit sowieso beter voor een organisatie, en dan bedoel ik niet alleen man-vrouw-diversiteit."

Volgens ingewijden is de KNVB in een andere 'stand' gezet door haar komst. "Bij Reed Elsevier (vorige werkgever, uitgever, red.) werd ook weleens gezegd dat de sfeer veranderde door mijn aanwezigheid. Je weet zoiets zelf niet, want je weet niet hoe het was voordat je kwam. Ik heb geen methode. Ik houd van harmonie, van verbinding. Ik luister graag. Als er ruzie is, probeer ik mensen weer begrip voor elkaar te laten tonen. Of dat zo is omdat ik vrouw ben, weet ik niet."

Vanaf haar eerste dag in functie bij de voetbalbond zijn er grote thema's waarmee Van Leeuwen zich bezighoudt. Van de NL League tot aan de coronamaatregelen en kort geleden Vera Pauw, de oud-bondscoach van de Oranje Leeuwinnen die aangifte deed van verkrachting tegen een KNVB-trainer. Van Leeuwen wil daar niet over oordelen. "We willen met Vera in gesprek, om te kijken of de relatie hersteld kan worden."

De oud-voorzitter van Zeeburgia heeft afgelopen tijd doelen opgesteld voor de langere termijn. Zo wil de bond volgens Van Leeuwen onder meer een groot toernooi winnen. "Wereldkampioen worden. We leggen de lat hoog." Daarnaast gaat de KNVB zich focussen op veiligere stadions en een trendbreuk forceren in supportersgedrag. "Met de verbindende kracht van het voetbal hebben we een positieve impact op de samenleving."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.