Terug

Volg Vandaag Inside

'Marianne van Leeuwen enige overgebleven kandidaat om Gudde op te volgen bij KNVB'

'Marianne van Leeuwen enige overgebleven kandidaat om Gudde op te volgen bij KNVB'

18 mei 2021, 22:01

Marianne van Leeuwen wordt naar alle waarschijnlijkheid de opvolger van Eric Gudde als directeur betaald voetbal van de KNVB. De huidige voorzitter van de Amsterdamse amateurclub Zeeburgia bevestigt berichtgeving van NRC dat een akkoord dichtbij is. "We kunnen er niets over zeggen, behalve dat we in overleg zijn", aldus de in 1961 geboren Van Leeuwen, die de eerste vrouw zou worden op die positie. "We hopen snel met een bevestigend bericht te komen, het is nog niet helemaal afgerond."

Van Leeuwen riep na het racisme-incident in november 2019 rond Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira, in de uitwedstrijd tegen FC Den Bosch, op tot meer aandacht voor racisme in het amateurvoetbal. Zeeburgia, een club met spelers van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Afrikaanse komaf, heeft de afgelopen jaren te maken gehad met meerdere racistische incidenten. De KNVB presenteerde in januari 2020 een actieplan tegen racisme en heeft dat onderwerp hoog op de agenda staan.

In juli vorig jaar startte een commissie die racisme in het voetbal moet tegengaan. In de zogenoemde commissie Mijnals, genoemd naar de eerste voetballer van Surinaamse afkomst die het Nederlands elftal haalde, hebben onder anderen Ruud Gullit, Humberto Tan, Arnhems burgemeester Ahmed Marcouch en voormalig Oranje-international Daphne Koster zitting.

Het voorzitterschap van Zeeburgia is een nevenfunctie voor Van Leeuwen, die werkt als commissaris van de Sligro Food Group en Technische Unie en voorzitter is van de raad van commissarissen van Van Egmond Groep. Ook is ze sinds 2017 lid van de Sportraad Amsterdam.

De KNVB kan nog niet bevestigen dat Van Leeuwen de opvolger van Gudde wordt. De bond treedt pas naar buiten als de besprekingen met een kandidaat-opvolger definitief afgerond zijn. De opvolger van Gudde moet volgende maand tijdens een ledenvergadering bekrachtigd worden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.