Terug

Volg Vandaag Inside

Makkelie over fluiten in Saudi-Arabië: 'Je moet sport niet met politiek vergelijken'

Makkelie over fluiten in Saudi-Arabië: 'Je moet sport niet met politiek vergelijken'

21 okt 2019, 12:00

Scheidsrechter Danny Makkelie was gisteravond te gast bij Studio Voetbal. De scheidsrechter vertelde dat hij het fluiten in Saudi-Arabië een geweldige ervaring vindt en dat er scheidsrechters over de hele wereld fluiten. Over de discussie dat op homoseksualiteit de doodstraf staat in Saudi-Arabië, zegt Makkelie dat politiek en sport gescheiden moeten blijven.

Wanneer tafelgast Rafael van der Vaart onderbreekt en stelt dat hij het waarschijnlijk voor het geld doet, ontkracht Makkelie deze stelling: 'Ik hoor soms bedragen van 25.000 euro, maar het is anderhalve wedstrijdvergoeding die we in Nederland hebben. Dus als het geld is, dan floot ik er iedere week.'

Sjoerd Ramhorst is kritisch richting Makkelie: 'Dit weekend is er een uitgebreide actie in de Eredivisie tegen homofobie. Opgezet door de KNVB en daar sluiten jullie als scheidsrechters ook bij aan. Maar je fluit dan wel wedstrijden in een land waar homo's de doodstraf krijgen. Hoe kun je dat dan met elkaar rijmen?'

Makkelie antwoordt dat hij vindt dat je politiek en sport niet met elkaar moet vergelijken: 'In elk land spelen er wel bepaalde politieke zaken, daar is naar gekeken. Zolang er vanuit hogere hand niet wordt gezegd dat het gevaarlijk is of dat er redenen zijn om het niet te doen, gaan we daar gewoon fluiten. Er wordt ook steeds gekeken naar scheidsrechters, maar ik zie ook landen waar spelers en trainers heen gaan.'

Makkelie verdedigt zijn standpunt, maar Van Ramhorst is het zichtbaar niet eens: 'Dit is wel iets meer dan dat er 'iets' speelt, toch?' vraagt de presentator. 'Ik kan het niet in mijn eentje veranderen, dus als ik er niet ga fluiten gaat het dan veranderen? Dus of we moeten allemaal een statement maken…', Makkelie wordt onderbroken door Van Ramhorst: 'Nee, maar je kan wel zeggen dat je je niet laat betalen door een land als Saudi-Arabië.'

De scheidsrechter blijft bij zijn standpunt: 'De sport is voor het publiek, de mensen en de burgers. Het is mijn taak om te fluiten en ik vind het een mooie ervaring. Als men vindt dat het niet kan, dan hoor ik dat graag en dan moeten we daar als Nederland mee stoppen. Daar wordt echt wel naar gekeken', besluit Makkelie.

Johan liet zich eerder al uit over de uitstapjes die scheidsrechter Makkelie maakt richting Saudi-Arabië. Ook hij is kritisch en stelt dat je als Nederlander niks te maken moet hebben met landen waar homorechten geschonden worden.

'Ik hoop dat Makkelie alleen op zijn scheidsrechtersfluit blaast in Saudi-Arabië'

'Ik hoop dat Makkelie alleen op zijn scheidsrechtersfluit blaast in Saudi-Arabië'
3:45
'Ik hoop dat Makkelie alleen op zijn scheidsrechtersfluit blaast in Saudi-Arabië'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.