Madueke-loos PSV ziet Luuk de Jong uitvallen bij moeizame winst op Vitesse

21 jan 2023, 21:59

PSV heeft na lange tijd weer een wedstrijd in de Eredivisie gewonnen. Het elftal van trainer Ruud van Nistelrooij was in het Philips-stadion met 1-0 te sterk voor Vitesse en voorkwam daarmee dat het nog verder achterop raakt op koploper Feyenoord.

De laatste competitiezege van PSV dateerde van 6 november (2-1 bij Ajax). Daarna verloor de regerend bekerwinnaar van AZ (0-1) en werd er gelijkgespeeld tegen Sparta Rotterdam (0-0) en Fortuna Sittard (2-2).

PSV raakte afgelopen week met Noni Madueke opnieuw een belangrijke aanvaller kwijt. De jonge aanvaller volgde Cody Gakpo richting de Premier League en leverde de Eindhovense club opnieuw vele miljoenen op.

De titelkansen zijn met het vertrek van de twee buitenspelers wel flink afgenomen. PSV wil de selectie snel versterken, te beginnen met de 20-jarige Portugese aanvaller Fábio Silva van Wolverhampton Wanderers, die tegen Vitesse al op de tribune zat.

Middenvelder Guus Til nam de vrijgekomen positie van Madueke over. Xavi Simons schoof een linie door en vormde samen met Luuk de Jong en Anwar El Ghazi de voorhoede. Simons zorgde in de eerste helft met een aantal goede passes voor dreiging en haalde als een van de weinigen een hoog niveau.

De aanvallende problemen van PSV namen voor rust nog grotere vormen aan. Aanvoerder De Jong kwam na een half uur spelen bij een luchtduel met zijn hoofd hard in aanraking met Melle Meulensteen en moest het veld geblesseerd verlaten.

Enkele minuten daarvoor liet De Jong een uitgelezen kans liggen om de score te openen. De spits schoot de bal uit een strafschop veel te zacht in. Keeper Kjell Scherpen kon eenvoudig redden. De Jong miste in de Eredivisie vier van zijn elf genomen strafschoppen.

Zonder De Jong dreigde opnieuw puntenverlies. Til bracht in de beginfase van de tweede helft uitkomst. De oud-speler van Feyenoord schoot in de 48e minuut, van net buiten het strafschopgebied, via de binnenkant van de paal raak. Scherpen verkeek zich op die bal.

PSV hield daarna vrij lang de controle over de wedstrijd, maar wist niet verder uit te lopen. Vitesse, met voormalig PSV-coach Phillip Cocu, werd in de slotfase twee keer gevaarlijk. Doelman Walter Benítez redde op een kopbal van Matus Bero en een schot van Miliano Jonathans. Zijn collega Scherpen kreeg in blessuretijd rood voor een overtreding op invaller Yorbe Vertessen.