Terug

Volg Vandaag Inside

Luke Humphries sloopt Van Gerwen-beul en plaatst zich voor WK-finale

Luke Humphries sloopt Van Gerwen-beul en plaatst zich voor WK-finale

3 jan 2024, 08:17

Luke Humphries en Luke Littler spelen woensdagavond de finale van het wereldkampioenschap darts. De 28-jarige Engelsman was in zijn halve eindstrijd veel te sterk voor zijn landgenoot Scott Williams (6-0), die in de kwartfinale Michael van Gerwen verraste (5-3). De 16-jarige Littler liet weinig heel van Rob Cross (6-2), de wereldkampioen van 2018.

Luke tegen Luke wordt een confrontatie tussen de beste darter van dit jaar en de tiener die nu al af en toe doet denken aan Phil Taylor, die met zestien wereldtitels nog steeds wordt beschouwd als beste darter ooit. Humphries ontsnapte op dit WK al een paar keer aan uitschakeling, maar stond er weer in de halve eindstrijd. Dartssensatie Littler heeft op dit WK bijna een abonnement op gemiddelden van 105 punten en hoger.

Humphries haalde tegen Williams eindelijk weer zijn hoge niveau van de laatste maanden. 'Cool Hand Luke' beëindigde de halve eindstrijd met een gemiddelde van 108,74 punten, Humphries wierp veertien keer 180 punten. Littler won van Cross met een gemiddelde van 106,05 punten. Littler gooide zestien keer de maximale score van 180 en wierp 27 keer 140.

Het grote publiek kende Littler nog niet toen hij in de eerste ronde de Nederlander Christian Kist (3-0) versloeg. De scholier stond eind november slechts 164e op de wereldranglijst, ook omdat hij nog nauwelijks aan grote toernooien voor senioren had meegedaan. Nu lonkt een plek in de top 10 voor 'The Nuke.'

Littler had weinig tijd nodig om naam te maken. Hij groeide de afgelopen weken al snel uit tot de absolute smaakmaker in Alexandra Palace, met duizelingwekkende gemiddelden van ver boven de 100 en imposante finishes. Andrew Gilding, winnaar van de UK Open, moest eraan geloven. Net als de Canadees Matt Campbell en Raymond van Barneveld die in 2007 wereldkampioen werd toen Littler nog niet eens was geboren. De 16-jarige dartssensatie gunde in de kwartfinale Brendan Dolan uit Noord-Ierland slechts één set (5-1).

De 16-jarige scholier heeft al 230.000 euro verdiend op het WK, net als Humphries die dit seizoen al de beste was op de Grand Slam, de World Matchplay, de World Grand Prix en Players Championship Finals. De wereldtitel is goed voor zo'n 575.000 euro.

Littler bekende voor de halve eindstrijd al dat hij na de kerstvakantie niet meer naar school wil gaan. Zijn concurrenten vrezen dat hij zich de komende jaren nog kan verbeteren. Het is aan Humphries om hem in ieder geval nog dit jaar van de wereldtitel af te houden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.