Terug

Volg Vandaag Inside

Londense 'soepactivisten' op borg vrij met lijm- en verfverbod

Londense 'soepactivisten' op borg vrij met lijm- en verfverbod

15 okt 2022, 17:06

De twee jonge vrouwen die vrijdag in Londen tomatensoep gooiden naar een schilderij van Vincent van Gogh zijn door de rechter op borgtocht vrijgelaten.

In afwachting van hun berechting op 13 december mogen ze geen musea of kunstgalerieën bezoeken of verf of lijm bij zich hebben in de openbare ruimte, besloot de Britse rechter na hun voorgeleiding.

De twee vrouwen van 20 en 21 jaar gooiden vrijdagmiddag in de National Gallery een blik soep leeg over de Zonnebloemen van Van Gogh. Daarna lijmden ze zich met een hand vast aan de muur. Met hun actie wilden ze protesteren tegen klimaatverandering en de gestegen kosten van levensonderhoud. Een van hen riep "Wat is meer waard, kunst of leven?", zo is te zien in een filmpje van de actie dat verscheen op sociale media.

Van Gogh schilderde de Zonnebloemen in 1888. Het werk heeft een geschatte waarde van ruim 85 miljoen euro. Het schilderij bleef onbeschadigd omdat er een glasplaat voor zat. De lijst raakte volgens de National Gallery wel beschadigd.

De vrouwen, die deel uitmaken van de actiegroep Just Stop Oil, zijn aangeklaagd wegens vernieling. Tijdens hun voorgeleiding zeiden ze onschuldig te zijn.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.