Liverpool plaatst zich voor Champions League-finale na knotsgek duel tegen Villarreal

3 mei 2022, 22:58

Liverpool staat na drie jaar weer in de finale van de Champions League. Villarreal bracht de zesvoudig winnaar dinsdag in de eerste helft aan het wankelen, maar Liverpool maakte een achterstand van 2-0 na rust meer dan goed: 2-3. Liverpool had vorige week de thuiswedstrijd in de halve finale al met 2-0 gewonnen.

Liverpool neemt het zaterdag 28 mei in de eindstrijd op tegen Manchester City of Real Madrid. Manchester verdedigt woensdag een voorsprong van 4-3 uit het eerste duel. Liverpool won de Champions League in 1977, 1978, 1981, 1984, 2005 en 2019. Drie jaar terug was Liverpool in de finale met 2-0 te sterk voor Tottenham Hotspur.

Bijna niemand gaf Villarreal dinsdag nog kans. Liverpool was in de thuiswedstrijd veel te sterk voor de huidige nummer 7 uit Spanje. Dit keer waren de rollen echter helemaal omgedraaid. Villarreal speelde in een hoog tempo en Liverpool werd over het hele veld afgejaagd. Het elftal van trainer Jürgen Klopp had daar geen antwoord op.

Villarreal, dat speelde zonder de geblesseerde Oranje-international Arnaut Danjuma Groeneveld, opende al in de 3e minuut de score. Na een voorzet vanaf rechts van Étienne Capoue kwam de Senegalese aanvaller Boulaye Dia net voor aanvoerder Virgil van Dijk bij de bal: 1-0.

Die vroege treffer bracht de hoop helemaal terug bij Villarreal, zowel op het veld als bij de mensen op de tribune. Daniel Parejo schoot de bal in de 12e minuut maar net naast. Het offensief van Villarreal hield aan en de thuisploeg dacht tegen het einde van de eerste helft een strafschop te krijgen toen de Argentijn Giovani Lo Celso tegen doelman Alisson opliep. Scheidsrechter Danny Makkelie oordeelde dat van een overtreding van de doelman geen sprake was.

Villarreal maakte de 2-0 toch nog voor rust. Francis Coquelin kopte in de 41e minuut raak. Opnieuw was de assist van Capoue.

Klopp slachtofferde in de rust Diogo Jota voor Luis Díaz. Liverpool nam de wedstrijd in handen en Villarreal moest achteruit. Fabinho schoot de bal in de 62e minuut onder keeper Gerónimo Rulli door in het doel: 2-1. Vijf minuten later kopte Díaz al de gelijkmaker binnen (2-2).

Villarreal wist zich niet meer op te richten en zag Sadio Mané de tweestrijd in de 74e minuut met de 2-3 definitief beslissen. Capoue kreeg kort voor tijd zijn tweede gele kaart en moest met rood vertrekken.