Terug

Volg Vandaag Inside

Levenslang geëist tegen Ridouan Taghi en 4 medeverdachten

Levenslang geëist tegen Ridouan Taghi en 4 medeverdachten

28 juni 2022, 14:00

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een levenslange gevangenisstraf geëist tegen Ridouan Taghi in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. Volgens het OM is de 44-jarige Taghi onder meer verantwoordelijk voor zes moorden en vier pogingen daartoe. 'Hij stond aan het hoofd van een organisatie die zich toelegde op het plegen van moorden', aldus de officier van justitie. 'Hij was degene die alle beslissingen nam.'

Ook vier medeverdachten hoorden levenslang eisen. Het gaat daarbij om de broers Mao en Mario R. (47 en 42), Mohamed R. (40) en Achraf B. (29). Zij waren volgens het OM betrokken bij meerdere moorden dan wel pogingen daartoe of zaten hoog in de organisatie van Taghi. De strafeis tegen een andere vermeende handlanger van Taghi, Saïd R. (de oudere broer van Mohamed R.), komt op een later moment in de strafzaak.

Over Taghi zei de officier van justitie: 'Alle lijnen van de verschillende moorden komen bij hem samen. Hij neemt alle beslissingen en die gaan over leven en dood. Taghi heeft een spoor van verwoesting en verdriet achtergelaten en totale controle en terreur uitgeoefend.' Volgens justitie was hij daarbij "bijzonder volhardend - eenmaal op een dodenlijst, dan komt iemand daar niet meer van af". De overige strafeisen varieerden van bijna zes jaar tot ruim 26 jaar.

Het requisitoir, dat negen dagen duurde, was de voorlopige climax in het monsterproces, dat in maart 2018 begon met een eerste inleidende zitting. Toen maakte justitie bekend dat het over een kroongetuige beschikt. Spijtoptant Nabil B. zou tot de veronderstelde bende van Taghi hebben behoord en legde een reeks verklaringen tegen zijn voormalige handlangers af, in ruil voor strafvermindering. Hij hoorde dinsdag tien jaar cel eisen.

Nog geen week na de zitting in maart 2018 werd B.'s broer Reduan doodgeschoten. In september 2019 volgde de moord op B.’s advocaat Derk Wiersum. In juli vorig jaar werd Peter R. de Vries doodgeschoten. Hij trad op als adviseur en vertrouwensman van de kroongetuige. Deze drie moorden maken overigens geen deel uit van het Marengoproces.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.