Terug

Volg Vandaag Inside

Kritiek op EK-shirt Engeland na aanpassing St. George-kruis

22 mrt 2024, 14:29

De nieuwe voetbalshirts van het Engelse nationale elftal krijgen kritiek van de politiek, onder wie de minister-president. Op de kraag van de shirts staat een variant van het St. George-kruis met meer kleuren en een 3D-effect die afwijkt van de Engelse vlag. Daar klinkt kritiek op, zelfs vanuit de regering.

Het kruis op de Engelse vlag is normaal rood op een witte achtergrond. Achterop de donkerblauwe kraag van de nieuwe voetbalshirts is niet alleen het witte vlak geschrapt, maar zijn ook verschillende kleuren rood, blauw en paars gebruikt.

"Als het gaat om onze nationale vlaggen, moeten we daar niet mee knoeien, omdat ze een bron zijn van trots, identiteit, wie wij zijn, en ze perfect zijn zoals ze zijn", zei de Britse premier Rishi Sunak volgens de BBC. Hij zegt liever het traditionele Engelse St. George-kruis te zien.

De Britse minister van Cultuur Lucy Frazeer vindt de voetbalshirts ook een miskleun. "Fans zouden altijd voorop moeten staan en het is duidelijk dat dit niet is wat de fans willen. Ons nationale erfgoed, inclusief het St. George-kruis, brengt ons samen. Ermee sollen is nutteloos en onnodig."

Er klinken ook kritische geluiden vanuit de oppositie. Labourleider Keir Starmer zei tegen The Sun dat de vlag moet verenigen en niet veranderd moet worden. 'We moeten er gewoon trots op zijn. Dus ik vind dat ze dit moeten heroverwegen en terug moeten draaien."

Nike, dat het shirt heeft gemaakt, sprak eerder van een "speelse update" van het kruis. Volgens de BBC is het merk niet van plan om iets te veranderen.

Ook Jordan Henderson maakt deel uit van de selectie van Engeland. Dick Advocaat begrijpt niet waarom Ajax hem afgelopen transferperiode naar Amsterdam heeft gehaald. Bekijk het in de video bovenaan deze pagina.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.