Koopmeiners schiet AZ na eerste misser alsnog naar zege

23 feb 2020, 17:33

Teun Koopmeiners miste zondag voor het eerst een strafschop in dienst van AZ, maar de aanvoerder schoot zijn ploeg daarna alsnog langs PEC Zwolle. Koopmeiners mocht na rust nog twee keer aanleggen vanaf 11 meter en maakte zijn reputatie als penaltyspecialist daarbij wel waar: 2-0. Tussen beide duels met LASK Linz in de Europa League door handhaafde AZ zich zo in de eredivisie in het spoor van koploper Ajax, komende zondag de tegenstander in de Johan Cruijff ArenA.

De 21-jarige Koopmeiners miste tot zondag nog nooit een strafschop. Doelman Michael Zetterer van PEC Zwolle was in Alkmaar na ruim 40 minuten spelen de eerste die een penalty van de AZ-captain wist te stoppen. Zetterer tikte de inzet van Koopmeiners uit z'n rechterbenedenhoek. De penalty was discutabel, omdat Bram van Polen de bal leek te spelen toen hij AZ-spits Myron Boadu in het strafschopgebied stuitte. Tot woede van de Zwolse aanvoerder wees scheidsrechter Jochem Kamphuis naar de stip, de VAR zag geen aanleiding om die beslissing terug te draaien.

Koopmeiners had zijn vorige zestien strafschoppen bij AZ allemaal benut: tien in de eredivisie, vijf in de Europa League en één in het bekertoernooi. De Noord-Hollander behoedde zijn club donderdag in de thuiswedstrijd tegen LASK nog voor een nederlaag, door kort voor tijd vanaf 11 meter de 1-1 binnen te schieten. Komende donderdag is de return in Oostenrijk.

Koopmeiners was niet de enige AZ'er die voor rust verzuimde om te scoren. Calvin Stengs kon na een fraaie slalom vrij uithalen, maar hij schoot de bal te slap in. Kort na de gemiste penalty van Koopmeiners was Mike van Duinen aan de andere kant dicht bij een doelpunt voor PEC, maar zijn schot vloog rakelings langs het doel.

In de tweede helft maakte Koopmeiners zijn misser goed. Hij ging in het eerste kwartier na rust weer twee keer achter de bal staan, na overtredingen van respectievelijk Thomas Lam en Kenneth Paal op Owen Wijndal en Stengs. Twee keer schoot Koopmeiners de bal hard en zuiver in de linkerhoek van Zetterer. Alexander Isak mocht vorig seizoen bij Willem II tegen Fortuna Sittard ook drie penalty's in één wedstrijd nemen. De Zweed benutte ze allemaal.