Terug

Volg Vandaag Inside

Koeman duidt Barça-problemen: 'Cruijff zou hetzelfde zeggen'

Koeman duidt Barça-problemen: 'Cruijff zou hetzelfde zeggen'

28 apr 2020, 17:19

Ronald Koeman vindt dat FC Barcelona te veel afwijkt van de speelstijl en identiteit van de club. Dat heeft de bondscoach van het Nederlands elftal gezegd in een interview met de Spaanse krant Diario Sport. Ook blikt Koeman terug op het eerste seizoen van Frenkie de Jong bij Barcelona.

Koeman geeft aan dat de Catalanen nog altijd over veel kwaliteit beschikken, maar hij stipt ook de problemen aan van de Spaanse club. 'Ze hebben een geweldig elftal. Daarom staan ze ook bovenaan in La Liga. Maar de glorieperiode is voorbij. Barça is niet meer hetzelfde als een paar jaar geleden, omdat het niet meer de spelers had van toen. Alleen Piqué, Busquets en Messi zijn nog over van die as en dat trio is allemaal de dertig jaar al gepasseerd.'

De oud-speler van Barça vergelijkt de huidige situatie met zijn eigen carrière als speler. Koeman was onderdeel van het succesvolle Nederlands elftal van 1988 en van het gouden elftal van Barcelona onder Cruijff in de jaren 90. 'Het is de wet van het leven. Niets is eeuwig en je moet jezelf blijven vernieuwen. En soms moet je begrijpen dat je als weer wil domineren, je eerst een paar jaar in de woestijn moet verblijven.'

Koeman duidt op twee problemen van het elftal van trainer Quique Setién. De eerste heeft te maken met de intensiteit van het spel. 'Tegenwoordig spelen de topteams op een erg hoog tempo gedurende negentig minuten. Barça heeft moeite om zo constant te zijn. Dat zagen we in de bekende wedstrijd tegen Liverpool, maar ook in de Spaanse Super Cup tegen Atlético van dit jaar. Barça was tachtig minuten superieur, maar raakte het de laatste tien minuten kwijt en Atlético. Zij waren intenser en frisser en versloegen hen.'

Het tweede probleem is dat Barcelona geen wedstrijden meer domineert. 'Sneeuwvlokje' verwijst daarbij naar Cruijff. 'Wat dit aspect betreft moet Barça terugkeren naar zijn ware identiteit, want dit vormt het DNA. Barça moet altijd de controle hebben, maar ook effectieve controle. Cruijff zou hetzelfde zeggen: dat je je identiteit moet hervinden. Maar dat is niet zo simpel, omdat de resultaten hier altijd bepalend zijn. Het scorebord dicteert ook hier. Maar als je beter speelt, is de kans groter dat je uiteindelijk wint', geeft Koeman aan.

Frenkie de Jong Koeman blikt terug op het eerste seizoen van Frenkie de Jong in Spanje, die volgens hem nog veel beter kan spelen. 'Dat kan hij zeker. Dit jaar is een overgangsjaar voor hem, zoals mij ook overkwam toen ik in 1989 voor Barça tekende. Hij zal slagen, zeker weten. Hij heeft last van het feit dat hij niet op zijn natuurlijke positie speelt, zoals bij Ajax', duidt Koeman de problemen van De Jong aan.

Johan zag dit seizoen tijdens de Champions League dat de glans er bij Barcelona wel af is. Bekijk hieronder het fragment!

VIDEO - 'De glans is er een beetje af bij Barcelona'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.