Terug

Volg Vandaag Inside

KNVB schrapt voor volgende maand beoogde OneLove-actie na ophef

KNVB schrapt voor volgende maand beoogde OneLove-actie na ophef

21 okt 2022, 12:55

Voetbalbond KNVB heeft een voor volgende maand beoogde OneLove-actie geschrapt, zoals Chris Woerts donderdagavond al meldde in Vandaag Inside. Dat is gedaan vanwege de ophef die ontstond omdat aanvoerders Orkun Kokcü (Feyenoord) en Redouan El Yaakoubi (Excelsior) weigerden de OneLove-aanvoerdersband te dragen.

"Door binnen een maand opnieuw met de OneLove-band te gaan spelen, wat nog slechts een idee was, zal de nadruk hierdoor op andere zaken liggen dan op het gebaar dat je wil maken. Dan schiet je je doel voorbij, vandaar dat besloten is om dit nu even niet te doen", aldus een woordvoerder van de KNVB.

"Maar de campagne OneLove gaat zeker door en is dus straks ook zichtbaar op het WK. En daarna ook. De eerstvolgende actie daarna is rond de internationale dag tegen racisme en discriminatie."

Het is aan de KNVB om dit te besluiten, reageert minister Conny Helder (Sport). "Ik ben een groot voorstander van de OneLove-campagne omdat het over gelijkheid van mensen gaat. Ik zal mijn weg zoeken in de internationale sport om dat ook te blijven uitdragen", zei ze na de ministerraad.

Afgelopen zondag maakte Kokcü kort voor de wedstrijd tegen AZ bekend dat hij vanwege zijn religie de OneLove-band niet wenste te dragen. "Ik vind dat iedereen vrij is om te doen wat diegene wil of voelt. Ik snap heel goed wat het belang is van deze actie, alleen voel ik mij door mijn geloofsovertuiging niet de aangewezen persoon om dit te supporten", zo liet hij optekenen.

De weigering van het tweetal werd breed uitgemeten en het besluit van Kokcü leidde tot teleurstelling bij onder meer bij lhbti-supportersgroep de Roze Kameraden van Feyenoord. Excelsior zei dinsdag geraakt te zijn door alle ontstane commotie. "Afgelopen dagen zijn wij onbedoeld middelpunt geworden van een discussie die haaks staat op de uitgangspunten en kernwaarden die wij als club hanteren en intern hoog in het vaandel hebben staan", schreef algemeen directeur Daan Bovenberg in een schriftelijke verklaring.

De clubs in het betaald voetbal zouden tijdens de laatste speelronde voor het WK de OneLove-band opnieuw dragen. De laatste wedstrijden in de Eredivisie voor het WK worden op zondag 13 november gespeeld. Het WK begint een week later, op zondag 20 november. Oranje speelt voor het eerst op maandag 21 november.

OneLove is een statement vanuit het voetbal voor verbinding en diversiteit en daarmee tegen alle vormen van discriminatie.

Chris Woerts wist donderdagavond in Vandaag Inside al te vertellen dat de nieuwe OneLove-actie niet door zou gaan. Bekijk het in de video hieronder.

'KNVB blaast nieuwe OneLove-campagne af na ophef rondom aanvoerdersband'
1:54
'KNVB blaast nieuwe OneLove-campagne af na ophef rondom aanvoerdersband'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.