Terug

Volg Vandaag Inside

'KNVB moet clubs financieel te hulp schieten'

'KNVB moet clubs financieel te hulp schieten'

22 mrt 2020, 17:15

Vrijdagavond bij de uitzending van Veronica Inside was sportmarketeer Chris Woerts te gast. Woerts vertelde over de financiële gevolgen van de coronacrisis voor het Nederlandse voetbal.

'De clubs zitten in een hele moeilijke positie op dit moment. Eigenlijk is er maar een ding belangrijk voor de clubs en dat is de vraag of de tv-gelden van Fox Sports betaald worden de komende periode. Dat is de levensader van de begroting, die voor 25 procent afhankelijk is van tv-gelden', vertelt Woerts.

Er is gelukkig hoop voor de eredivisieclubs. 'Frank Rutten, de directeur van Eredivisie Media & Marketing, heeft de clubs verzekerd dat zoals het er nu naar uit ziet, er gewoon betaald wordt. Dat is een geruststelling voor de eredivisieclubs, want er komen dure maanden aan: bonussen en vakantiegeld moeten betaald worden. De cash-out is hoog, terwijl de inkomsten relatief laag zijn', zegt Woerts.

Alleen de tv-gelden zullen voor veel clubs niet genoeg zijn om financieel gezien te overleven. De KNVB heeft volgens Woerts genoeg vet op de botten om de Nederlandse clubs te steunen. 'Je zou zeggen dat de ING als hoofdsponsor van het Nederlandse voetbal ook inspringt. Geld lenen is bijna gratis tegenwoordig, dus ik denk dat de KNVB met haar eigen vermogen en de mogelijkheden op de kapitaalmarkt hulp kan bieden', stelt Woerts.

Woerts geeft aan dat internationaal gezien de UEFA en de FIFA niks laten weten met hun 3,1 miljard euro in kas: 'We zitten allemaal in dezelfde bedrijfstak. Dan zou je zeggen dat je solidariteit toont en samenwerkt met elkaar. De FIFA wil in juni gewoon interlands afwerken, dan ben je toch knettergek?'

In gesprek met Frank van Mosselveld, directeur van RKC Waalwijk, wordt duidelijk dat er wel contact is tussen clubs en de KNVB, maar vooralsnog is het onduidelijk voor de buitenwereld in hoeverre de KNVB te hulp schiet. ‘Achter de schermen hebben wij wel het gevoel dat de KNVB met ons meedenkt', laat Van Mosselveld weten.

Door de strenge licentie- en begrotingseisen is het niet aannemelijk dat er clubs gaan omvallen. Als clubs zich aan de begroting houden dan zal het goed gaan volgens Geurts, maar de clubs moeten wel snel extra geld zien te krijgen van bijvoorbeeld de KNVB.

VIDEO - Sportmarketeer Chris Woerts: 'De klap voor de clubs komt pas volgend jaar'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.