Terug

Volg Vandaag Inside

'KNVB gooide kraakhelder Ajax-plan in de prullenbak'

'KNVB gooide kraakhelder Ajax-plan in de prullenbak'

28 apr 2020, 19:40

Ajax had een paar weken geleden een kraakhelder plan met oplossingen klaarliggen om het eredivisieseizoen op een zo goed mogelijke manier af te sluiten. De Amsterdammers hadden hierbij steun van diverse clubs, maar de KNVB schoof het breedgedragen plan terzijde, meldt het Algemeen Dagblad.

In dat plan zou de Eredivisie volgend jaar niet uit 18 maar 20 clubs bestaan. In de Keuken Kampioen Divisie spelen normaal 20 elftallen, in de Eredivisie 18 clubs. Ajax stelde voor om dat om te draaien. Daarbij zouden de clubs in de eerste divisie financieel gecompenseerd worden voor de gemiste inkomsten voor de vier vervallen wedstrijden.

Daartegenover stond wel het gunstige, sportieve perspectief van een grotere kans op promotie. Een versterkte degradatieregeling zou dan na volgend seizoen automatisch ervoor zorgen dat de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie weer hun oude omvang zouden bereiken. Het noodplan zou de schade voor alle clubs beperken, meldt het AD.

Ook voor de gemiste bekerfinale van FC Utrecht was een oplossing in het plan. De bekerfinale zou aan het begin van volgend seizoen gespeeld kunnen worden in plaats van de Johan Cruijff Schaal. Die alternatieve seizoensopening zou alsnog bij Utrecht voor Europees voetbal kunnen zorgen.

De KNVB stak echter een stokje voor het plan. 'Volgens verschillende clubs zou directeur betaald voetbal Eric Gudde hebben geweigerd om überhaupt over het plan na te denken, terwijl ook Mattijs Manders als directeur van de Eredivisie CV niet daadkrachtig handelde', schrijft het AD.

Het Algemeen Dagblad meldt dat Chris Woerts, regelmatig te gast bij Veronica Inside, een van de eerste was die met dit plan kwam. Woerts trekt op de website van de krant zijn conclusie over de standpunten van de KNVB. 'Het is juist de best denkbare oplossing. Het is allemaal vrij simpel: de KNVB wil niet dat anderen voor hun denken. Terwijl dat juist in deze crisis wel moet gebeuren. Zoals het Kabinet vaart op de kennis van een Outbreak Management Team, zo zou de KNVB dat ook met een groep met experts moeten hebben. De expertise kwam in dit geval van de clubs zelf, maar juist de bond luisterde niet naar de leden. En de gevolgen daarvan zijn nu voelbaar in Zeist', concludeert Woerts.

Chris Woerts vertelde vorige week tijdens de uitzending van Veronica Inside dat Ajax wel financiële steun wil geven aan andere clubs, maar minder dan de richtlijnen aangeven. Bekijk het hieronder.

VIDEO - 'Ajax ziet niets in richtlijn en staat veel lager percentage van inkomsten af'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.