Terug

Volg Vandaag Inside

‘KNVB gaat nieuwe spelregels testen in Keuken Kampioen Divisie’

‘KNVB gaat nieuwe spelregels testen in Keuken Kampioen Divisie’

8 juni 2022, 09:40

De KNVB wil in het seizoen 2023/2024 een pilot invoeren in de Keuken Kampioen Divisie met ingrijpende spelregelwijzigingen. De voetbalbond is hard aan het lobbyen bij de UEFA en FIFA om de test erdoor te krijgen, aldus directeur amateurvoetbal Dirk Jan van der Zee in zijn column op de website van de KNVB.

De veranderingen die de KNVB wil doorvoeren moeten het spel 'sneller, sportiever, eerlijker en attractiever' maken. Het gaat om vijf spelregelwijzigingen:

  • ingooien wordt intrappen

  • spelers mogen meteen dribbelen bij een vrije trap

  • een tijdstraf van 5 minuten in plaats van een gele kaart

  • onbeperkt wisselen

  • zuivere speeltijd van twee keer 30 minuten.

Van der Zee waarschuwt dat het geen uitgemaakte zaak is dat de pilot voor de eerste divisie er komt in 2023. 'Als je in het voetbal met dit soort ideeën aankomt en wilt vernieuwen, dan krijg je te maken met twee soorten fans: de voetbalromanticus, die het liefst alles bij het oude laat en wordt geleid door nostalgie en sentiment, en de voetballiefhebber, die openstaat voor veranderingen om het spel aantrekkelijker en eerlijker te maken. Vooral de voetbalromanticus is herkenbaar in de UEFA en de FIFA, waarvan bekend is dat ze bij veranderingen de neiging hebben om met de hakken in het zand te gaan. Daarom zal er nog behoorlijk moeten worden gelobbyd, eer de pilot in de Keuken Kampioen Divisie van start kan gaan.'

UPDATE: KNVB-directeur Van Leeuwen spreekt collega tegen: géén experiment nieuwe spelregels in KKD

Er is geen sprake van dat de KNVB gaat experimenteren met nieuwe spelregels in de eerste divisie. Dit zegt Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de bond, in een reactie aan het ANP. 'Het is jammer dat het beeld is ontstaan dat de KNVB zomaar iets bedenkt. Wij doen nooit iets zonder overleg met de clubs.'

'Ik sta voor een open relatie en vooral goed samenwerken met de clubs', vervolgt Van Leeuwen. 'Nu ontstaat het beeld dat de KNVB zomaar iets beslist. Ik heb de clubs meteen in een mail laten weten dat dit totaal niet aan de orde is. Ik baal hier echt van. Gelukkig reageren ze begripvol.' Van der Zee heeft inmiddels zijn excuses aangeboden voor de manier waarop het is gegaan, zo blijkt uit een door Van Leeuwen aan de clubs verstuurde brief die bij het ANP bekend is.

Dat er nagedacht wordt over het voetbal van de toekomst noemt Van Leeuwen wel een goede zaak. 'Op het gebied van innovatie is de KNVB altijd een voorloper in de wereld geweest. In het amateurvoetbal zijn we al bezig met het uitproberen van nieuwe dingen. Natuurlijk denken we na over hoe we het voetbal ook op de langere termijn aantrekkelijk kunnen houden en welke vernieuwingen daarbij passen.'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.