Terug

Volg Vandaag Inside

KNVB bevestigt einde seizoen en ziet lichtpuntje voor amateurvoetbal

KNVB bevestigt einde seizoen en ziet lichtpuntje voor amateurvoetbal

21 apr 2020, 23:24

De KNVB wil het seizoen in de Eredivisie en Eerste Divisie niet meer uitspelen. Dat heeft de voetbalbond besloten na de mededeling van het kabinet dat er tot 1 september geen duels in het betaald voetbal afgewerkt mogen worden.

De KNVB zegt snel in overleg te gaan met de Europese federatie UEFA. Daarna wil het stichtingsbestuur van de voetbalbond het besluit bekrachtigen. De KNVB komt vrijdag bijeen met alle profclubs om de consequenties van het beëindigen van de eredivisie en eerste divisie te bespreken.

Amateurvoetbal

Het eerste lichtpuntje voor het amateurvoetbal in Nederland. Zo omschrijft de KNVB de dinsdagavond door premier Mark Rutte aangekondigde stappen om de coronapandemie de baas te worden. Vanaf 29 april is het voor de jeugd weer toegestaan om georganiseerd en gecontroleerd te gaan sporten.

Kinderen onder de twaalf jaar (ruim 300.000 KNVB-leden) mogen van de overheid weer voetballen, waarbij ze niet per se de 1,5 meter afstand hoeven aan te houden. Voor jeugd van twaalf tot en met achttien jaar (bijna 275.000 KNVB-leden) is dit ook toegestaan, mits zij wél op 1,5 meter afstand van elkaar blijven.

"Sport heeft een positieve invloed op de gezondheid van de jeugd en veel kinderen hebben de afgelopen weken te veel stil moeten zitten", oordeelt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB. "Daarnaast kunnen ze ook weer naar het spelplezier en de omgang met hun voetbalvriendjes en -vriendinnetjes uitkijken. We zijn daarom blij voor hen dat we kunnen gaan toewerken naar de heropening van de poorten van de verenigingen."

Coronaproof maken

De clubs kunnen onder deskundige begeleiding voetbalactiviteiten voor de jeugd organiseren zoals trainingen en alternatieve voetbalvormen. Binnen de KNVB is een werkgroep bestaande uit verschillende disciplines al enige tijd bezig met de voorbereidingen. Competities starten echter niet voor het najaar en de kantines en kleedkamers blijven voorlopig nog dicht.

"Momenteel zijn we in overleg met de overheid over maatregelen om het voetbal 'coronaproof’ te maken", zegt Van der Zee. "Het plan is dat het amateurvoetbal voorzichtig en gefaseerd weer op gang komt, waarbij we dus beginnen met de jeugd. Net als in het onderwijs. Gezondheid en veiligheid zijn en blijven altijd het uitgangspunt."

Van der Zee: "Wanneer welke vereniging de deuren heropent voor de jeugd, is afhankelijk van de betreffende gemeente en de club. Deze week heeft de KNVB contact met de VSG (Vereniging Sport en Gemeenten) en worden de verenigingen nader geïnformeerd."

In de uitzending van Veronica Inside bespraken de mannen de gevolgen voor de Nederlandse voetbalclubs met Chris Woerts. Ajax schiet clubs te hulp die in financiële problemen komen.

VIDEO - 'Ajax bereid om armlastige clubs financieel te ondersteunen'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.