Terug

Volg Vandaag Inside

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion en Greenpeace blokkeren privéjets op Schiphol

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion en Greenpeace blokkeren privéjets op Schiphol

5 nov 2022, 13:00

Een groep van minstens honderd klimaatactivisten heeft zaterdagmiddag het vliegveld op Schiphol betreden waar de privévliegtuigen staan. De activisten hebben plaatsgenomen onder meerdere jets, zodat die niet op kunnen stijgen. Ze zijn van plan het vliegverkeer zo lang mogelijk te blokkeren.

Het doel is om geen enkele privévlucht vanaf Schiphol te laten gaan op zaterdag, aldus een woordvoerder. In een verklaring zeggen de activisten dat ruim vijfhonderd actievoerders van Extinction Rebellion en Greenpeace Nederland het vliegverkeer met privévliegtuigen hebben stilgelegd. Ze fietsen op het terrein waar de jets geparkeerd staan en blokkeren de toestellen.

De actievoerders zeggen bezorgd te zijn over de klimaatcrisis. Ook zijn er omwonenden aanwezig die protesteren tegen het lawaai van Schiphol.

Privévliegtuigen vliegen van en naar Schiphol vanaf een eigen landingsbaan en speciale General Aviation Terminal op Schiphol Oost. De actievoerders verzamelden zaterdagmorgen in het aangrenzende Amsterdamse Bos met spandoeken en vlaggen met teksten als 'SOS voor het klimaat' en 'Vluchten kan niet meer'. Een andere groep kwam tegelijkertijd vanaf de andere kant met fietsen bij het vliegveld aan. In de ochtend was er ook een demonstratie op Schiphol Plaza, waarin ook werd opgeroepen tot een krimp van de luchtvaart.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Marechaussee

De Koninklijke Marechaussee houdt klimaatactivisten op Schiphol. Volgens een woordvoerder van de marechaussee gaat het tot dusver om zes aanhoudingen. "We zijn mensen aan het weghalen. We hebben er nog wel een aantal te gaan", zegt de woordvoerder.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.