Terug

Volg Vandaag Inside

Klimaatactivisten gooien soep tegen Van Gogh-schilderij in Rome

Klimaatactivisten gooien soep tegen Van Gogh-schilderij in Rome

4 nov 2022, 00:00

Klimaatactivisten hebben vrijdag soep gegooid tegen een Van Gogh-schilderij in Rome, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Het werk van de Nederlandse kunstenaar hangt in het museum Palazzo Bonaparte en heet De zaaier.

Het schilderij is volgens ANSA niet door de groentesoep beschadigd doordat het wordt beschermd door glas. Na het gooien van de soep lijmden drie activisten zich vast aan de muur. De beveiliging zou direct na het protest in actie zijn gekomen en de ruimte waar de Van Gogh hangt hebben afgesloten voor publiek.

Het werk in Rome komt uit 1888 en is uitgeleend door het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Van Gogh heeft in totaal meer dan dertig tekeningen en schilderijen met het thema zaaiers op zijn naam staan.

Ultima Generazione (Laatste Generatie), een afsplitsing van Extinction Rebellion, zou achter de actie zitten. Volgens ANSA lijmden activisten van deze groep zich eerder vast aan een kunstwerk van Sandro Botticelli. Activisten wereldwijd vragen de laatste maanden aandacht voor de klimaatcrisis door wereldberoemde kunstwerken bij hun acties te betrekken.

(tekst gaat verder onder de tweet.)

Het Kröller-Müller Museum zegt ook dat het schilderij vermoedelijk niet of nauwelijks beschadigd is, maar dat het inmiddels uit de lijst en onder het glas vandaan is gehaald om het te controleren. Later op de middag hoopt de woordvoerster met een uitgebreidere verklaring te komen. Maar het werk is op dit moment gelukkig in veiligheid, aldus het museum.

Een ander schilderij van Vincent van Gogh was onlangs in Londen doelwit van een klimaatactie van Just Stop Oil. Tegen dat schilderij, Zonnebloemen, werd tomatensoep gegooid. In Nederland werd onlangs het Meisje met de parel van Johannes Vermeer getroffen. Beide schilderijen bleven onbeschadigd, omdat ze worden beschermd door glas.

(tekst gaat verder onder de tweet.)

René moest onlangs in Vandaag Inside lachen om een parodie op de actie van een klimaatactivist, die zich dinsdagavond vastlijmde aan de tafel bij Jinek. Bekijk het terug in de onderstaande video.

René lacht om parodie op actie klimaatactivist bij Jinek: 'Dit is goed!'
1:20
René lacht om parodie op actie klimaatactivist bij Jinek: 'Dit is goed!'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.