Terug

Volg Vandaag Inside

Klimaatactivist Dolf Jansen over Telegraaf-artikel over eigen vlieggedrag: 'Van een domheid!'

Klimaatactivist Dolf Jansen over Telegraaf-artikel over eigen vlieggedrag: 'Van een domheid!'

10 nov 2022, 14:25

Dolf Jansen heeft in een radiocolumn in De Nieuws BV op NPO Radio 1 gereageerd op de woorden van Wierd Duk over zijn vlieggedrag, woensdagavond in Vandaag Inside. Jansen liet donderdagmorgen al van zich horen via Twitter, en de cabaretier heeft nu ook op de radio gereageerd. Daarnaast heeft Jansen het mailcontact dat hij had met verslaggever Marcel Vink van De Telegraaf op zijn website gezet.

Wierd Duk zei woensdag in Vandaag Inside: "We hebben Dolf Jansen gevraagd voor een artikel voor De Telegraaf, met een collega, waarom hij zoveel vliegt. Niet alleen aan hem, ook aan een aantal anderen die zich heel erg inzetten voor het klimaat, maar heel veel vliegen. We hebben Dolf gevraagd waarom hij de hele tijd op en neer naar Ierland vliegt, want daar heeft hij een huis. En hoe rijm je dat nou met je klimaatactivisme? Toen kregen we best een boze e-mail terug, heel lang. Hij kondigde aan dat hij morgen (vandaag, red.) op de radio een column aan Telegraaf-journalistiek gaat wijden. Nu sidderen wij natuurlijk van angst."

De column van Dolf Jansen was donderdagmiddag te horen op NPO Radio 1. Hij vertelde: "De Telegraaf komt één dezer dagen met een artikel waarin ze schrijven, en ik quote nu Marcel Vink, over: 'bekende voorvechters voor duurzaam klimaatbeleid, die zelf niet het goede voorbeeld geven of hebben gegeven.' Ik weet dat, omdat ik een van de gegadigden ben en een mailwisseling met die maker achter de rug heb. Het stuk klinkt als journalistiek, maar is natuurlijk iets anders. De premisse is dat, als je wel een duidelijke mening over de klimaatcrisis hebt, maar zelf ook weleens dingen doet of hebt gedaan die schadelijk zijn, je je mond moet houden! Dat is natuurlijk van een domheid die niet te bevatten is, al is het maar omdat in dat geval niemand in dit land of ongeveer niemand in het volledige rijke westen ooit nog iets over duurzaam klimaatbeleid zou mogen zeggen, want wij verklooien al decennialang de boel voor de hele wereld."

Jansen vervolgde: "Grote denker en Telegraaf-columnist Leon de Winter probeerde twee weken geleden ook een museum-klimaatactivist aan een talkshowtafel af te serveren met: 'Hij draagt kleding en schoenen, maakt dus gebruik van de fossiele industrie, dus waar heeft hij het eigenlijk over?' Die vraag kan ik wel beantwoorden, denk ik. Hij heeft het over een zo groot dreigend toekomstbeeld, dat we het alleen kunnen veranderen als iedereen op zijn eigen manier meewerkt. Activisten, gewone mensen, journalisten. En dus niet in een invloedrijk ochtendblad iets schrijven waardoor veel lezers zullen denken: Ja, als die magere van Radio 1 weleens gevlogen heeft, hoef ik echt niet te minderen met vliegen, en vlees eten, en consumeren en autorijden. Dat lijkt me een zeer schadelijk gevolg van zo'n stuk, los van de domheid die ik al beschreef."

Jansen reageerde vervolgens op de woorden van Wierd in Vandaag Inside: "Wierd Duk vond het gisteren tijd om in Vandaag Inside verzinsels over mij, waar ik zijn collega netjes en feitelijk over geantwoord heb, gewoon integraal te herhalen. Met als bijzin dat ik een lange mail stuurde: hij bedoelt hoor- en wederhoor, die hij aansluitend volledig negeert. En dat hij 'vandaag zit te sidderen bij de radio.' De volledige mailwisseling staat op mijn website: dolfjansen.com." De hele radiocolumn is hier te beluisteren.

In de mailwisseling waar Jansen aan refereert, reageert hij onder meer op de beschuldiging van Wierd, dat hij 'de hele tijd op en neer vliegt naar Ierland, omdat hij daar een huis heeft.' Jansen zegt daarover: "Ja, ik ben half-Iers en heb daar een huis, verspreid over de afgelopen 40 jaar ben ik daar geregeld heen gevlogen (boot kost veel meer tijd en is vergelijkend vervuilend). In de afgelopen 3,5 jaar ben ik er precies 1x geweest." Lees de hele mailwisseling tussen Dolf Jansen en Marcel Vink hier.

Bekijk in de onderstaande video het verhaal van Wierd Duk over Dolf Jansen terug.

Wierd Duk confronteerde klimaatactivist Dolf Jansen met vraag: 'Waarom vlieg je zo vaak?'
2:11
Wierd Duk confronteerde klimaatactivist Dolf Jansen met vraag: 'Waarom vlieg je zo vaak?'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.