Terug

Volg Vandaag Inside

Kabinet trekt 10 miljoen euro uit voor slachtoffers aardbevingen Syrië

Kabinet trekt 10 miljoen euro uit voor slachtoffers aardbevingen Syrië

Nederlandse politiek

8 feb 2023, 13:30

Het kabinet draagt 10 miljoen euro bij aan noodhulp voor aardbevingsslachtoffers in Syrië. Dat heeft minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BHOS) bekendgemaakt. De hulpverlening in Syrië is volgens haar ingewikkeld doordat hulpverleners zelf ook getroffen zijn en er geen diplomatieke banden met het land meer zijn. Het land heeft wel om hulp gevraagd.

"We zien allemaal de indringende beelden op televisie en ook het dodental dat met het uur oploopt", zegt minister Schreinemacher. "Turkije krijgt van alle kanten hulp, maar we mogen Syrië echt niet vergeten." Ze zegt aan te sluiten bij de verzoeken zoals die van hulporganisaties komen, en ook open te staan om de steun later nog uit te breiden. Inmiddels staat het dodental in totaal op 11.000, waarvan 2530 meldingen in Syrië. Naar verwachting loopt het dodental nog verder op.

Het geld gaat goeddeels naar fondsen van de Verenigde Naties waarmee tenten, dekens, voedsel en water verstrekt worden, meldt het ministerie. De overige 3 miljoen euro gaat naar Nederlandse hulporganisaties, verenigd in de Dutch Relief Alliance. Het geld komt bovenop het geld dat is uitgegeven aan het Nederlandse zoek- en reddingsteam Urban Search and Rescue (USAR). Dat team is in Turkije aan het werk, grotendeels ook op kosten van BHOS.

Op verzoek

Het USAR-team levert in Turkije "echt heel belangrijk werk" en heeft ook mensenlevens gered, zegt Schreinemacher. Vooralsnog is er geen sprake van dat zo'n team naar Syrië gaat. De organisatie komt alleen in actie op verzoek van de regering in het land zelf, en daar hebben de Syriërs nog niet om gevraagd.

De Syrische autoriteiten vroegen vlak voor de bekendmaking van Schreinemacher de Europese Unie om hulp. De Europese Commissie heeft landen gevraagd dat verzoek in te willigen en Nederland lijkt daar ook voor open te staan. De minister zei ook open te staan voor het leveren van zwaar materieel om mensen onder het puin vandaan te halen. Ze benadrukte daarbij dat zulke hulp ondanks de sancties die zijn ingesteld tegen het Syrische regime nu ook al mogelijk zijn. Er is volgens haar dan ook geen sprake van dat de sancties worden opgeheven.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.