Terug

Volg Vandaag Inside

Kabinet: Politieke partij moet verboden kunnen worden als democratie gevaar loopt

Kabinet: Politieke partij moet verboden kunnen worden als democratie gevaar loopt

Nederlandse politiek

22 dec 2022, 19:50

Het kabinet wil dat politieke partijen verboden moeten kunnen worden als zij een gevaar zijn voor de democratie in Nederland. De nieuwe wet om dat mogelijk te maken presenteerde minister Hanke Bruins Slot donderdag.

Onlangs kwam D66 met een verzoek om Forum voor Democratie te verbieden, nadat FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren uitspraken deed over het "omver werpen van de regering". Volgens Bruins Slot gaat de nieuwe wet echter niet specifiek over de omstreden partij, maar bijvoorbeeld wél de bestorming van het Capitool, de inval door Rusland. "De democratie staat onder druk", aldus de minister van Binnenlandse Zaken.

Het is al mogelijk om een politieke partij te verbieden, maar op andere gronden dan in het nieuwe wetsvoorstel. Het kan nu alleen als een partij een bedreiging is voor de openbare orde - net zoals geldt voor andere organisaties, zoals motorclubs. De nieuwe Wet op de politieke partijen, zoals het wetsvoorstel officieel heet, is veel specifieker.

Als het aan het kabinet ligt, mag de rechter straks partijen verbieden als ze geweld prediken en geweld gebruiken om de democratie te ontmantelen of grondrechten te schenden. "Het is bedoeld voor de toekomst, het is een gebrek dat het nu niet kan, want je ziet de druk op de democratie toenemen, dus zo’n middel gaat nodig kunnen zijn. Nu is daar niks voor geregeld, terwijl een politieke partij wezenlijk anders is dan een voetbalvereniging, waarvoor nu wel allerlei regels gelden."

De regels zijn streng, zoals ook in verschillende adviezen was aangeraden. Uiteindelijk kan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens toetsen of de betreffende partij wel verboden had mogen worden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.