Terug

Volg Vandaag Inside

Kaag reageert op nieuwe stikstofberekening: 'Niet af en incompleet'

Kaag reageert op nieuwe stikstofberekening: 'Niet af en incompleet'

11 juli 2022, 18:40

Sigrid Kaag vindt de nieuwe stikstofberekening 'niet af en incompleet'. Dat zegt minister van Financiën in gesprek met De Telegraaf. Het ministerie van Financiën komt de komende weken met een bijgewerkt model om te berekenen hoe zo efficiënt mogelijk de stikstofuitstoot verminderd kan worden.

De effecten van de klimaatplannen worden hierin meegenomen, zegt het ministerie. Volgens NRC zou uit het model blijken dat het behalen van de klimaatdoelen voor 2030 grote invloed kan hebben op de stikstofplannen. 'Sinds het coalitieakkoord gaat men op ambtelijk niveau door met het verfijnen en valideren van de mogelijke doorrekening', zegt Kaag. 'Maar het is niet af. Het is niet compleet en het is ook niet politiek afgehecht.'

Het ministerie van Financiën zegt dat inderdaad wordt gekeken naar de bijvangst van de klimaatdoelstellingen voor de stikstofopgave, maar kan de percentages die de krant noemt niet bevestigen. 'Dat doet Financiën stelselmatig. Als er ideeën zijn, hoe pakt dat uit? Maar dit is heel onaf. Het hangt ook af van hoe de klimaatdoelen worden aangepakt. Het lijkt veel groter dan het is.' Kaag wist tot maandag overigens nog niets af van de berekening, laat ze weten tegenover De Telegraaf.

Kaag begrijpt dat er door de gelekte berekening meer onrust is ontstaan onder de boeren. 'Ik begrijp heel goed de emotie, omdat men niet weet wat de status is van zo’n stuk', aldus Kaag.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.