Terug

Volg Vandaag Inside

Kaag over winst PVV: 'Een slag in het gezicht van de democratie'

Kaag over winst PVV: 'Een slag in het gezicht van de democratie'

24 nov 2023, 11:40

Voormalig partijleider en D66-minister Sigrid Kaag (Financiën) gelooft er niets van dat PVV-leider Geert Wilders daadwerkelijk "milder" is, zoals gesuggereerd wordt.

Enkele weken voor de verkiezingen sloeg Wilders een duidelijk minder radicale toon aan, maar volgens Kaag doet dat niets af aan zijn politiek van de afgelopen twintig jaar. Die typeert zij als "een politiek verdienmodel van aantijgingen, beschuldigingen, het demoniseren van anderen, discriminatie en het uitsluiten van bevolkingsgroepen". "Hij kan zich voordoen als Moeder Theresa, maar heeft dan nog een heel lange weg te gaan", zei Kaag vrijdag voorafgaande aan de ministerraad.

Kaag is niet boos op de uitslag, maar is wel "gelaten". Zij vindt de winst van de PVV "een slag in het gezicht van de democratie". Aan Wilders is het volgens haar de uitdaging "dat hij oprecht waarde gedreven is" en tolerantie voorstaat. Kaag verklaart de stem op de PVV vanuit onvrede die leeft in het land. "Er zijn nog steeds heel veel zorgen bij mensen."

Kaag heeft de afgelopen jaren veel last gehad van Wilders' uitspraken. Hij maakte haar consequent uit voor "heks", wat sympathisanten van hem vervolgens ook online veelvuldig deden. Vaak ging dat gepaard met zware bedreigingen naar Kaag. Volgens een onderzoek van de Universiteit Utrecht is "heks" als verwijzing naar Kaag ruim 34.000 keer getwitterd. Volgens onderzoekers zijn die tweets niet onschuldig, maar jagen ze politici de politiek uit. Kaag heeft haar vertrek uit Den Haag al aangekondigd. De onlinebedreigingen speelden een grote rol in haar besluit.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.