Terug

Volg Vandaag Inside

Jong Oranje wil Europese titel weer naar Nederland brengen

Jong Oranje wil Europese titel weer naar Nederland brengen

31 mrt 2021, 11:12

De start van het Europees kampioenschap verliep moeizaam, maar na het bereiken van de kwartfinales kijkt Jong Oranje verder. Het beloftenteam wil, na de eindzeges in 2006 en 2007 met bondscoach Foppe de Haan, de Europese titel in juni voor de derde keer naar Nederland brengen. "Over het spel ben ik niet overdreven tevreden. Maar wel over de teamspirit en de samenwerking", vatte trainer Erwin van de Looi de groepsfase in Boedapest samen.

Jong Oranje overtuigde in de kwalificatie en beschikt met spelers als Sven Botman, Cody Gakpo, Teun Koopmeiners, Justin Kluivert, Mitchell Bakker en Noa Lang over veel talent. De verwachtingen werden in de eerste groepswedstrijd tegen Jong Roemenië (1-1) niet waargemaakt en ook tegen de leeftijdsgenoten van Duitsland (1-1) viel het allemaal wat tegen.

Het grootste probleem zat 'm in het creëren van kansen. Roemenië en Duitsland hadden zich duidelijk aan Nederland aangepast en het lukte het elftal van Van de Looi niet direct daar een antwoord op te vinden. 'Zeker aan die wedstrijd tegen de Duitsers, die zo compact speelden, hebben we veel gehad. Daar moeten we ook weer onze weg in zien te vinden. Wat dat betreft zijn dat dingen die we verder kunnen ontwikkelen', zei Van de Looi, die zich dankzij een ruime zege op Jong Hongarije (6-1) met zijn elftal alsnog plaatste voor de volgende ronde.

Cody Gakpo had met twee doelpunten en een assist een groot aandeel in de zege op de Hongaren. 'Die eerste duels waren minder. Iedereen heeft er driekwart seizoen opzitten en is misschien wat vermoeid. De voorbereidingstijd was ook kort, we hadden al snel onze eerste wedstrijd. Vandaag gaven we het juiste antwoord', zei de aanvaller van PSV.

Nu het EK vanwege het coronavirus in twee delen is opgesplitst, is het voor Van de Looi nog maar de vraag welke spelers hij eind mei bij het vervolg tot zijn beschikking heeft. Bondscoach Frank de Boer liet zich de voorbije maanden al vaker positief uit over Gakpo en het zou geen gekke gedachte zijn de buitenspeler komende zomer toe te voegen aan het Nederlandse elftal, wellicht in plaats van Ryan Babel, Calvin Stengs of Steven Bergwijn.

'Er zijn een aantal spelers die een geweldige ontwikkeling hebben doorgemaakt. Cody is er daar eentje van', aldus Van de Looi. 'Hij heeft echt speciale kwaliteiten. Je denkt soms: wat gaat ie doen? Dan gaat ie er weer langs, met lichaamsschijnbewegingen en die grote voeten van 'm. Zijn stijl is mooi om te zien. Dat is het mooie van Jong Oranje. Hoe iemand in twee jaar kan groeien.'

Van de Looi vond de week voor de internationals, maar ook voor de staf, zeer nuttig. Jong Oranje speelde alle drie duels op dezelfde avond (voor of juist na) het Nederlands elftal, met veel kijkers tot gevolg. 'Wat ik mooi vind met zo'n toernooi is dat heel Nederland meeleeft. En dat er veel meer aandacht op het team komt. Dat is toch wat we willen en waar we twee jaar lang naar toe hebben gewerkt. Ik denk dat de spelers ook van deze wedstrijden weer hebben geleerd. Ik vind het ongelooflijk mooi hoe iedereen met elkaar omgaat en hoe iedereen keihard werkt voor het team. We hebben de lat ook hoog gelegd voor ons zelf. Het is mooi dat we er in mei weer bij zijn, dan moeten we het weer laten zien.'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.