Terug

Volg Vandaag Inside

Joe Biden waarschuwt: 'Nucleaire dreiging terug op niveau van Koude Oorlog'

Joe Biden waarschuwt: 'Nucleaire dreiging terug op niveau van Koude Oorlog'

7 okt 2022, 09:02

De Amerikaanse president Joe Biden vindt dat de nucleaire dreiging "terug is op het niveau van de Koude Oorlog". Tijdens een evenement in New York donderdag zei Biden dat de wereld een kernramp riskeert die het leven op aarde kan beëindigen.

"Sinds Kennedy en de Cubaanse rakettencrisis zijn we niet meer geconfronteerd met een naderend armageddon", stelt Biden. De Amerikaanse president waarschuwt dat de Russische president Vladimir Poetin "geen grap maakt" als hij dreigt nucleaire wapens in te zetten bij de strijd in Oekraïne. "Zijn leger presteert ondermaats", zegt Biden. "Waar vindt Poetin een uitweg? Op wat voor manier kan hij, zonder gezichtsverlies en zonder dat Rusland aanzienlijk aan macht verliest, uit deze positie komen?"

De Amerikaanse president deed de ongebruikelijk ferme uitspraken tijdens een Democratisch evenement voor fondsenwerving in de woning van James Murdoch, de zoon van mediamagnaat Rupert Murdoch.

De voormalige Duitse bondskanselier Angela Merkel, die sinds haar vertrek eind vorig jaar niet veel van zich heeft laten horen, waarschuwde donderdagavond ook voor de Russische dreiging. Tijdens een ceremonie vanwege het 77-jarige bestaan van de krant Süddeutsche Zeitung zei zij "dat alle woorden momenteel serieus moeten worden genomen en niet direct als 'bluf' kunnen worden weggezet", doelend op Poetins nucleaire retoriek.

Vrede in Europa kan volgens Merkel alleen tot stand komen met betrokkenheid van Rusland. "Zolang wij daar niet in slagen, is de Koude Oorlog ook niet echt voorbij", aldus de 68-jarige gepensioneerde politicus.

In de Wandelgangen, een online rubriek van Vandaag Inside, besprak voormalig commandant der landstrijdkrachten Mart de Kruif met Wilfred de huidige situatie in Oekraïne en Rusland. Bekijk het terug in de onderstaande video.

In de Wandelgangen met Mart de Kruif: 'Poetin is volstrekt afhankelijk van India en China'
4:41
In de Wandelgangen met Mart de Kruif: 'Poetin is volstrekt afhankelijk van India en China'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.