Terug

Volg Vandaag Inside

Jack van Gelder verzorgde terugkeer Cruijff bij Ajax: 'Door deze hondentruc'

Jack van Gelder verzorgde terugkeer Cruijff bij Ajax: 'Door deze hondentruc'

28 dec 2021, 22:35

Jack van Gelder zou een belangrijke rol gespeeld hebben bij de terugkeer van Johan Cruijff bij Ajax. Dat zegt de sportverslaggever tegenover Voetbal International.

Begin jaren 80 was Van Gelder betrokken bij Cruyff Sports, toen Cruijff zelf nog in Amerika voetbalde. 'Er ontstond een soort onderstroom bij pers en publiek dat hij terug moest naar Ajax. Maar geen van beide partijen wilde de eerste stap zetten', herinnert hij zich. Uiteindelijk besloot de oud-presentator te bemiddelen in de terugkeer.

Van Gelder belde daarvoor met toenmalig Ajax-voorzitter Ton Harmsen en 'binnen no time' zouden alle partijen aan tafel hebben gezeten. Het gesprek zou erg stroef verlopen hebben en Cruijff zou allerlei verwijten naar zijn hoofd geslingerd. Enkele dagen later belde Harmsen met Van Gelder, die aangaf dat de deal niet rond zou kunnen komen. Drie van de vijf bestuursleden waren immers tegen de terugkeer, terwijl een meerderheid noodzakelijk was.

Van Gelder bedacht zich en nam contact op met één bestuurslid die tegen was. 'Die wist nog niet hoe de anderen erin zaten. Dus ik spiegelde hem een scenario voor waarin hij als enige tégen zou gaan stemmen. Dat hij dan de geschiedenis in zou gaan als het bestuurslid die had geprobeerd de rentree van Cruijff te dwarsbomen.'

Een uur later kwam de Ajax-voorzitter met goed nieuws bij Van Gelder. 'Ik spreek Jan net en hij is om, zei Ton. Ik schoot in de lach en antwoordde: ik leg het je later nog wel een keer uit. Tot verbijstering van de andere twee bestuursleden zei hij vóór de komst van Cruijff te zijn. Waardoor die andere twee wisten dat ze geen meerderheid meer hadden. Die kozen eieren voor hun geld en stemden nu óók voor. En zo bepaalde het Ajax-bestuur unaniem dat Johan terug kon komen. Doordat ik de dag ervoor een hondentruc had uitgehaald', besluit Van Gelder de heerlijke anekdote.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.