Terug

Volg Vandaag Inside

Irene Schouten wint na 3 kilometer ook Olympisch goud op 5 kilometer

Irene Schouten wint na 3 kilometer ook Olympisch goud op 5 kilometer

10 feb 2022, 14:14

Irene Schouten heeft haar tweede gouden medaille behaald op de Olympische Spelen. De 29-jarige Noord-Hollandse won de 5000 meter in de National Speed Skating Oval in een tijd van 6.43,51. De regerend wereldkampioene op de langste vrouwenafstand bleef in de schaatshal in Beijing Isabelle Weidemann uit Canada en Martina Sablikova uit Tsjechië overtuigend voor.

Schouten won afgelopen zaterdag olympisch goud op de 3000 meter. Dat was haar eerste olympisch goud. Bij de Spelen van Pyeongchang in 2018 pakte ze brons op de massastart.

Sanne in 't Hof kwam in de derde rit tot een tijd van 6.59,77. De 24-jarige schaatsster moest haar meerdere erkennen in wereldrecordhoudster Natalia Voronina (6.56,99). Van 't Hof werd zevende.

Schouten wist dat ze in de slotrit sneller moest dan de 6.48,18 van Weidemann. De Canadese, die brons had gepakt op de 3000 meter, was met een licht oplopend schema onder de 6.50,09 van Sablikova, de tweevoudig olympisch kampioene op de 5000 meter, gedoken.

Net als op de 3000 meter reed Schouten tegen Francesca Lollobrigida. Ze moest in het begin van de race mee in het tempo van de Italiaanse, die hard van start ging. Na vier volle ronden ging ze Lollobrigida voorbij en versnelde naar rondjes in de 31 seconden. Per ronde nam ze vervolgens steeds meer afstand van de tussentijden van Weidemann om met een olympisch record van 6.43,51 de oude toptijd van Claudia Pechstein van de Spelen van 2002 uit de boeken te rijden.

Schouten is pas de derde Nederlandse schaatsster die de 5000 meter weet te winnen. Yvonne van Gennip was de eerste bij de Spelen van 1988 in Calgary. Esmee Visser won de afstand verrassend vier jaar geleden in Pyeongchang. De titelverdedigster wist zich niet te kwalificeren voor deze Spelen.

Glunderend verscheen de 29-jarige Noord-Hollandse na haar tweede olympische titel in Beijing voor de NOS-camera. 'Er zit nog meer in,' liet de glorieuze winnares van de 5000 meter opgetogen weten.

'Ik voelde me voor de wedstrijd al heel goed,' vervolgde Schouten, die bij de Winterspelen in China ook nog uitkomt op de ploegachtervolging en massastart. 'Maar toen zag ik eerst de tijd van Sablikova en daarna van Weidemann,' doelde ze op de nummers 3 en 2 van het eindklassement. 'Toen dacht ik wel, ik moet nu echt, echt aan de bak. Tijdens de rit hoorde ik mijn coach Jillert Anema al wel zeggen dat het goed ging en dat ik op het schema zat. Ik kon in de laatste vijf ronden ook nog versnellen en dan komt er zo'n mooie tijd uit. En dan heb je weer goud.'

Schouten keek verbaasd op toen ze tijdens het interview te horen kreeg dat ze met haar tijd van 6.43,51 naast een olympisch record en een persoonlijke toptijd ook een Nederlands record had gereden. 'Oh ja, daar heb ik helemaal niet aan gedacht,' sprak ze stralend. 'Sorry, ik dacht alleen aan het pr en het olympisch record. Het Nederlands record was ik even vergeten, maar olympisch goud is natuurlijk veel belangrijker.'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.