Terug

Volg Vandaag Inside

Video: Infantino onder luid applaus herkozen als FIFA-voorzitter

Video: Infantino onder luid applaus herkozen als FIFA-voorzitter

16 mrt 2023, 11:04

Met een applaus van de FIFA-leden is Gianni Infantino herkozen als voorzitter van de wereldvoetbalbond. De 52-jarige Zwitser had geen tegenkandidaat en daarom vond de FIFA het niet nodig om tijdens het congres in de Rwandese hoofdstad Kigali alle 211 aangesloten bonden te laten stemmen. Enkele landen, zoals Duitsland, Noorwegen en Zweden, hadden vooraf aangegeven de herverkiezing van Infantino niet te steunen.

De 'verkiezing' van Infantino was desondanks een formaliteit omdat hij uit een groot deel van de wereld wel steun krijgt. De Zwitser, die de FIFA sinds 2016 leidt nadat Sepp Blatter was opgestapt, had net als bij de vorige verkiezing in 2019 geen tegenkandidaat. Zijn termijn is nu met vier jaar verlengd. Een FIFA-voorzitter mag maximaal drie termijnen blijven zitten. De bond beschouwt de periode 2023-2027 als de tweede termijn van Infantino, omdat hij tussen 2016 en 2019 de termijn van zijn voorganger Blatter afmaakte.

"Het is een enorme eer en een grote verantwoordelijkheid om voorzitter van de FIFA te zijn", zei Infantino, die iedereen bedankte voor de steun, waaronder het door hemzelf geformeerde team van voetballegendes. "Ik zou heel graag zelf ook een legende willen zijn", zei de Zwitser lachend. "Ik weet dat er heel veel mensen hier zijn die van me houden. Ik weet dat er ook een paar mij haten. Ik houd van jullie allemaal, vooral vandaag natuurlijk."

De KNVB liet in november al weten de herverkiezing van Infantino te steunen, hoewel de Nederlandse voetbalbond de afgelopen jaren wel een paar keer met hem botste. Zo hield Infantino eind vorig jaar op het WK in Qatar de door de KNVB opgezette OneLove-actie tegen. Volgens de KNVB heeft het geen zin om de steun aan de FIFA-voorzitter in te trekken. De bond denkt dat in gesprek blijven de beste manier is om iets te bereiken.

De KNVB stelt wel enkele voorwaarden aan de steun aan Infantino. Zo wil de bond dat voor de toewijzing van grote toernooien de criteria wat betreft mensenrechten beter worden vastgelegd. Ook wil de KNVB dat Infantino zorgt voor een betere samenwerking tussen de FIFA en de Europese bond UEFA, onder meer over de samenstelling van de internationale wedstrijdkalender.

Namens de Nederlandse bond waren onder anderen voorzitter Just Spee en secretaris-generaal Gijs de Jong aanwezig op het 73e FIFA-congres in Kigali. De KNVB stelde zich woensdag al kandidaat om toe te treden tot de mensenrechtencommissie van de FIFA. De Jong zei toen dat de KNVB absoluut niet blij is met hoe het is gegaan met de mensenrechten bij het WK in Qatar.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.