Terug

Volg Vandaag Inside

De Boer reageert op 6500 doden in Qatar: 'Denk juist dat er door het voetbal dingen veranderd zijn'

De Boer reageert op 6500 doden in Qatar: 'Denk juist dat er door het voetbal dingen veranderd zijn'

28 feb 2021, 16:14

Ronald de Boer, ambassadeur van het WK-bid van Qatar, heeft in Goedemorgen Eredivisie gereageerd op het artikel dat deze week verscheen in The Guardian. De krant schreef dat er zeker 6500 arbeidsmigranten uit India, Bangladesh, Nepal, Pakistan en Sri Lanka zijn overleden, sinds Qatar het WK kreeg toegewezen.

De Boer vertelt: 'Het ligt iets genuanceerder. We doen nu net alsof alle werknemers die daar komen arbeiders zijn die aan de stadions werken. Er zijn ook doktoren, artsen, ICT… Maar dan nog, elke dode is er één te veel, laat dat duidelijk zijn. Ik heb wel wat mensen gebeld, die zijn ook geschrokken. Die zeggen wat jij dus zei: de arbeiders die werken aan het WK, daar is wel een significant verschil aanwezig. Er zijn 3.700 doden gevallen bij het letterlijk bouwen van de WK-stadions. Maar dat maakt niet uit, elke dode is te veel.'

Hij vervolgt: 'Alleen, we kunnen natuurlijk onze ogen sluiten, of niet sluiten, en gewoon alles maar roepen. Ik denk dat juist door het voetbal er dingen veranderd zijn. Ik denk dat sport juist een soort katalysator is voor veranderingen. En zeker voor de arbeiders daar in Qatar, want zeker tien of twintig jaar geleden was dat niet van een hoog niveau, natuurlijk. Het was vroeger bijvoorbeeld zo dat als ik jou wilde halen als arbeider, dan zat er iemand tussen, dan moest je die tussenpersoon je eerste drie, vier maanden salaris geven. Dat is ook allemaal verboden. Dan is er natuurlijk op medisch gebied, met huisvesting en financieel… Er zijn allemaal veranderingen.'

De Boer ziet zelf ook nog voldoende ruimte voor verbetering: 'Er zijn nog zat redenen om te klagen, wat verbeterd kan worden, Maar ik denk zeker door het WK, dat er duidelijk een stijgende lijn is. Het is een soort katalysator voor verbetering en verandering. Dan kan je vanuit Nederland vanuit een gouden torentje, vanachter een desk of uit een luie stoel wat roepen, maar daardoor gaan die arbeiders niet weg, in goede of slechte tijden.'

'Zij zitten onder een ongelooflijk vergrootglas, en dat weten zij ook. Ik ken wat mensen daar, en die zeggen ook: 'Wij zijn bereid om veranderingen te maken.' Maar dat gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Het gaat al ongelooflijk snel daar, dus die bereidheid is daar. Wij willen dat die mensen daar niet werken, maar die mensen komen uit landen en gebieden waar ze geen werk hebben: Bangladesh, India… In al dat soort landen zijn de omstandigheden vaak nog vele malen slechter. Dan kunnen wij wel roepen: 'Je moet daar niet gaan werken'. Maar daar schieten ze niks mee op. Want zij moeten werken voor de familie.'

'Het is ook een heel andere mentaliteit, hoe ze daar komen te werken, dan hoe wij dat bijvoorbeeld zouden doen. Zij werken echt voor familie, al het geld gaat terug naar hun land, direct. En ik denk dat we dat een beetje moeten inzien. En dat juist het voetbal zorgt juist voor die verandering. Want als wij niet naar het WK gaan, stagneert de verandering en de verbetering voor de arbeiders. Medisch, huisvesting… Dat is allemaal stukken verbeterd. Dat komt wél door het WK. Voor sommigen gaat het misschien veel te langzaam, maar er is verbetering. Dus ik denk dat we juist kritisch moeten kijken naar of die verandering doorzet,' concludeert De Boer.

In Veronica Inside hield Johan Derksen afgelopen vrijdag een vurig betoog, waarin hij pleitte voor boycot van het WK. Bekijk het in de video hieronder!

Johan over WK in Qatar: 'Oranje zal je nu niet op barricaden ...
14:54
Johan over WK in Qatar: 'Oranje zal je nu niet op barricaden ...

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.