Terug

Volg Vandaag Inside

IFAB wil verandering VAR-gebruik bij buitenspel

IFAB wil verandering VAR-gebruik bij buitenspel

30 dec 2019, 23:20

De internationale spelregelcommissie IFAB is het helemaal eens met de kritiek, die afgelopen weekend ontstond in Engeland, over het gebruik van de videoscheidsrechter bij buitenspelsituaties. In de Premier League ontstond een hoop ophef vanwege meerdere omstreden afgekeurde doelpunten. De commissie pleit dan ook voor veranderingen.

Volgens de IFAB moet er alleen gebruikgemaakt worden van de VAR als een speler duidelijk buitenspel staat. Wanneer het gaat om centimeters, zou de scheidsrechter het moeten bepalen. 'Er moet niet zo enorm veel tijd besteed worden aan onduidelijke buitenspelsituaties', legt secretaris Lukas Brud van de IFAB uit in gesprek met persbureau PA. 'Als er minutenlang geanalyseerd moet worden of het buitenspel is, moet de beslissing van de scheidsrechter blijven staan.'

In de Premier League werd zondag een doelpunt van Neto voor Wolverhampton Wanderers tegen Liverpool afgekeurd na tussenkomst van de VAR, omdat de Portugees enkele centimeters buitenspel stond. Later op de avond gebeurde hetzelfde toen Lys Mousset namens Sheffield United scoorde tegen Manchester City. 'Als het op de beelden niet meteen duidelijk is, moet de beslissing van de scheidsrechter niet heroverwogen worden', aldus Brud. 'Het was niet het idee om een VAR in te voeren om dit soort situaties vanuit vijftien camerahoeken te bekijken.'

'Wat we echt moeten benadrukken is dat elke situatie die door de VAR wordt beoordeeld, duidelijk moet zijn', vervolgt de Duitser. 'In theorie is het buitenspel als iemand één millimeter buitenspel staat. Maar als de VAR probeert uit vijf, zes, zeven, tien of twaalf camerahoeken te bekijken of het buitenspel is, dan zou de oorspronkelijke beslissing moeten blijven staan.'

'Het probleem is dat mensen proberen te justitieel te zijn. Het is niet de bedoeling om een betere beslissing te nemen, maar om de opzichtige fouten weg te werken', legt Brud uit.

VIDEO - Johan en René raken het niet eens over rode kaart Blind

Johan en René raken het niet eens over rode kaart Blind
6:03
Johan en René raken het niet eens over rode kaart Blind

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.