Terug

Volg Vandaag Inside

IFAB introduceert volgend seizoen drie spelregelwijzigingen

IFAB introduceert volgend seizoen drie spelregelwijzigingen

9 apr 2020, 01:36

De IFAB (International Football Association Board) gaat voor komend seizoen 2020/21 een aantal veranderingen in de spelregels invoeren. Eind februari was er binnen de organisatie een bijeenkomst over spelregelwijzigingen en inmiddels zijn de wijzigingen bekendgemaakt.

De veelbesproken VAR ondergaat een verandering vanaf het seizoen 2020/21. De IFAB verwacht van de scheidsrechters dat zij altijd naar de monitor aan de zijkant van het veld lopen, als een situatie op het veld door de VAR als subjectief beoordeeld wordt. De monitor dient dan meteen als moment van zelfreflectie voor de scheidsrechter.

Een andere belangrijke verandering is die omtrent de handsregel. Tot dit seizoen werd elke vorm van aanvallend hands bestraft als overtreding. Vanaf nu geldt deze regel alleen indien er direct na de handsbal een treffer of grote mogelijkheid volgt. Het kwam voorheen voor dat er ver voor een doelpunt hands werd gemaakt en de goal daardoor afgekeurd werd, terwijl een spelsituatie al lang veranderd was. Zulke situaties wil de IFAB voorkomen. Bovendien telt de arm vanaf nu tot aan de oksel als hands.

De derde verandering gaat over keepers bij strafschoppen. Als doelmannen bij een gemiste penalty te vroeg van hun lijn komen, moest deze sinds dit seizoen overgenomen worden en ontving de keeper een gele kaart. Vanaf volgend seizoen krijgen keepers eerst een waarschuwing en ontvangen pas bij de 2e overtreding een gele kaart. In het geval de penaltynemer de paal of de lat raakt of mist zonder dat de doelman daar invloed op heeft gehad, hoeft de strafschop niet overgenomen te worden als de keeper te vroeg van zijn lijn ging. Daarnaast wordt bij een keeper of speler die geel ontvangen heeft tijdens de reguliere speeltijd, de gele kaart niet meer meegeteld tijdens de strafschoppenserie.

De veranderingen van de regels gaan in principe per 1 juni in, maar door de coronacrisis wordt in sommige competities het huidige seizoen wellicht nog uitgespeeld na deze datum. De IFAB laat daarom weten dat voetbalbonden zelf mogen bepalen of het lopende seizoen wordt uitgespeeld volgens de oude regels of volgens de nieuwe regels.

UEFA-voorzitter Aleksander Čeferin haalde eind 2019 uit naar de VAR in een interview met de Engelse krant Mirror. ‘Als je nu als speler een grote neus hebt, kun je door de VAR worden teruggefloten vanwege buitenspel', zei de UEFA-baas destijds. Over buitenspelsituaties waar de VAR een rol speelt meldt de IFAB verder geen veranderingen.

VIDEO - Bas legt uit: Wanneer mag een VAR ingrijpen?

Bas legt uit: Wanneer mag een VAR ingrijpen? ?
5:46
Bas legt uit: Wanneer mag een VAR ingrijpen? ?

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.