Huntelaar laat Ajax ontsnappen bij FC Twente

14 jan 2021, 23:12

Klaas-Jan Huntelaar heeft Ajax aan een zwaar bevochten zege op FC Twente geholpen. De 37-jarige spits, die in de belangstelling staat van Schalke 04, kwam in de 89e minuut bij een gelijke stand (1-1) in het veld en scoorde tweemaal (1-3).

Huntelaar voorkwam dat Ajax bestraft werd voor wel heel slordig afwerken. De eerste negentien doelpogingen van de koploper in Enschede leverden slechts een doelpunt van Sébastien Haller op. Ajax verstevigde de koppositie in de Eredivisie en heeft nu 3 punten meer dan Feyenoord en Vitesse. PSV volgt op 4 punten. Feyenoord komt zondag naar Amsterdam.

In de vrieskou van Enschede debuteerde Haller in de basisformatie van Ajax. De Fransman van 22,5 miljoen euro had slechts zeven minuten nodig voor de eerste treffer voor zijn nieuwe club. Na een voorzet van Antony torende hij hoog boven zijn bewaker Julio Pleguezuelo uit. Haller kopte de bal vervolgens eenvoudig in de benedenhoek.

Het was een klein wonder dat Haller de enige was die voor rust scoorde. Beide ploegen kregen kansen, Ajax nog veel meer dan FC Twente. Maar het leek wel of beide doelmannen magneten in hun handschoenen hadden. Dus Tadic, Quincy Promes, Antony en Ryan Gravenberch schoten recht in de handen van keeper Joël Drommel. Hun doelpogingen misten niet alleen richting, maar ook kracht. André Onana, de doelman van Ajax, had weinig moeite om schoten van Queensy Menig en Danilo klemvast te pakken.

Opvallend was de basisplaats van Jurriën Timber bij Ajax achterin. Het 19-jarige talent kreeg de voorkeur boven Perr Schuurs, die de laatste weken geen goede indruk heeft gemaakt op trainer Erik ten Hag. Timber en Daley Blind zijn niet de grootste verdedigers. Zonder Schuurs lijkt defensie van Ajax wel kwetsbaarder in de lucht.

Queensy Menig, vorige maand in de uitwedstrijd tegen Ajax goed voor twee treffers (1-2), dacht FC Twente in de 47e minuut op gelijke hoogte te schieten. De videoscheidsrechter zag echter dat hij buitenspel stond. Extra vervelend voor FC Twente was dat Jayden Oosterwolde, de verdediger die Menig aanspeelde, zich moest laten vervangen met een hamstringblessure. In de openingsfase viel ook Vaclav Cerny al geblesseerd uit.

Twente kwam er niet aan te pas in de tweede helft maar Ajax bleef maar kansen missen. Zo kon het gebeuren dat Pleguezuelo de thuisploeg in de 84e minuut op gelijke hoogte kon schieten. Ajax leek twee punten te verliezen, totdat Huntelaar in het veld kwam en liet zien dat hij nog steeds veel waarde voor Ajax heeft.