Terug

Volg Vandaag Inside

Hugo de Jonge verzet zich tegen kritisch onderzoek: 'Impact coronacrisis wel degelijk op waarde geschat'

Hugo de Jonge verzet zich tegen kritisch onderzoek: 'Impact coronacrisis wel degelijk op waarde geschat'

16 feb 2022, 10:36

Door de opzet van het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) naar de aanpak van de coronacrisis is de "samenhang tussen bepaalde onderwerpen" uit het zicht geraakt. Dat schrijft toenmalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge in een reactie op de bevindingen die is opgenomen in het rapport.

Volgens De Jonge was het onvermijdelijk dat in het onderzoek is gekeken naar losse deelonderwerpen, maar is de totale context daardoor niet goed in beeld gekomen. Zo werden algemene coronamaatregelen ook genomen om de kwetsbare mensen die in verpleeghuizen wonen te beschermen.

Nederland was niet goed voorbereid op een langdurige, landelijke gezondheidscrisis. Dat concludeerde de OVV in een woensdag verschenen rapport over de eerste zes maanden van de coronacrisis. Verbeteringen van de crisisaanpak zijn noodzakelijk, aldus de OVV. De Jonge verzet zich tegen het idee dat Nederland begin 2020 niet goed was voorbereid op een pandemie. 'Op dat moment werden ernst en impact van infectieziektes wel degelijk op hun waarde geschat op basis van de toenmalige (wetenschappelijke) kennis.'

Ook concludeerde de OVV dat de overheid aan het begin van de coronacrisis te weinig aandacht had voor de bescherming van kwetsbare ouderen in verpleeghuizen. Zo waren in het begin de beschermingsmiddelen vooral voor ziekenhuizen en de acute zorg beschikbaar en niet voor de verpleeghuizen. De Jonge is het daar niet mee eens: 'Dit werpt ook een ander licht op de conclusie dat de situatie in verpleeghuizen onvoldoende aandacht kreeg, nog afgezien van het feit dat juist vroeg in de crisis is besloten tot het bezoekverbod, een van de meest ingrijpende maatregelen tijdens de gehele coronacrisis'.

De OVV legde het conceptrapport eind vorig jaar voor aan De Jonge, om zijn reactie te formuleren. Die telt zes pagina's. OVV-voorzitter Jeroen Dijsselbloem noemt de brief "opvallend" en stelt dat de OVV veel van de kritiek van De Jonge weerlegt in het rapport.

"Ik snap het, er is ongelooflijk hard gewerkt, maar er moet een bereidheid zijn om ook terug te kijken en lessen te leren", aldus Dijsselbloem die benadrukt dat hij dat niet alleen in de richting van De Jonge en het ministerie zegt, maar "breed".

"Vanuit een verdediging worden we meestal niet beter. Laten we er open naar kijken."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.