Terug

Volg Vandaag Inside

'Hossen verbieden zou het beste zijn, het is onverstandig en gevaarlijk'

'Hossen verbieden zou het beste zijn, het is onverstandig en gevaarlijk'

18 okt 2021, 15:30

Constructiedeskundigen adviseren voetbalsupporters om niet te gaan hossen op hetzelfde ritme op een betonnen tribune. Een groep supporters van Vitesse beleefde zondag na de zege bij streekgenoot NEC (0-1) wat angstige momenten. Op het moment dat ze op en neer aan het springen waren in hun vak, stortte het onderste deel van de tribune voor een deel in.

Tijdens de Gelderse Derby ging het mis toen spelers van Vitesse voor het vak samen met de meegereisde fans uit Arnhem de overwinning vierden op aartsrivaal NEC. Een deel van het uitvak stortte in toen de fans op hetzelfde ritme als de spelers op het veld stonden te springen. 'Vervolgens beginnen de betonnen liggers waar de supporters op springen te trillen, dat noem je eigenfrequentie', legt Pieter Plass, algemeen directeur van het Centraal Bureau Bouwbegeleiding in gesprek met het Algemeen Dagblad uit.

Plass geeft aan dat als een grote groep fans een lange tijd dan met elkaar op hetzelfde ritme springen, het kan gebeuren dat een constructie bezwijkt. Volgens hem is het niet voor niets dat marcherende soldaten op een brug altijd uit de pas gaan lopen. 'Natuurlijk worden er enorme veiligheidsmarges ingebouwd als een stadion goedgekeurd wordt', vervolgt Plass. 'Maar je hebt het hier echt over een extreme belasting voor een constructie.'

Sander Pasterkamp, docent bouwtechniek aan de TU Delft, stelt dat het erg onverstandig is om gezamenlijk te gaan hossen op hetzelfde ritme in één vak. 'Op de beelden van gisteren zag je dat het hossen werd aangemoedigd door de spelers', zegt Pasterkamp tegenover het Algemeen Dagblad. 'Dat is echt onverstandig. Het zou het beste zijn om dit hossen te verbieden', aldus Pasterkamp.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.