Terug

Volg Vandaag Inside

Historische stap KNVB: Voetbalster toegelaten tot mannenelftal

Historische stap KNVB: Voetbalster toegelaten tot mannenelftal

4 aug 2020, 12:02

De KNVB staat de 19-jarige Ellen Fokkema toe komend seizoen te voetballen in het eerste mannenelftal van amateurclub Foarut. De Friezen komen uit in de vierde klasse. De voetbalbond geeft dispensatie en zal later evalueren of er een goede basis is om vrouwen en mannen uiteindelijk gemengd in categorie A te laten voetballen en de reglementen daarop definitief te wijzigen.

Tot nu toe kunnen meisjes vanaf de jongste pupillen tot en met Onder 19 gemengd voetballen, maar daarna zijn ze verplicht te kiezen om in de B-categorie te gaan voetballen of in een vrouwenteam. Met de pilot wil de voetbalbond onderzoeken of het ook anders kan. "Het is fantastisch dat ik in dit team kan blijven spelen", reageert Fokkema, middenveldster bij de club uit Menaam. "Ik speel al sinds m’n vijfde met deze jongens samen en vond het toch wel jammer dat ik volgend seizoen niet meer met ze in een team zou kunnen voetballen."

"De KNVB staat voor diversiteit en gelijkwaardigheid. We vinden dat er voor iedereen op elke manier ruimte moet zijn in het voetbal", zegt Art Langeler, directeur voetbalontwikkeling bij de KNVB. "Ieder jaar komt er wel een verzoek binnen van een vereniging om een vrouw te kunnen laten voetballen in hun eerste mannenteam. In deze gevallen is er sprake van een mooie sportieve uitdaging die we niet willen blokkeren. Daarom starten we met deze pilot. De ervaring zal leren of en hoe het werkt."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.