Heerenveen schakelt Feyenoord uit na krankzinnige kwartfinale

17 feb 2021, 21:36

Feyenoord moet zich de rest van dit seizoen richten op de Eredivisie. De Rotterdammers hadden de halve finale van de KNVB-beker woensdag voor het grijpen, maar na een rode kaart voor aanvoerder Steven Berghuis ging het in de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen helemaal mis. Heerenveen scoorde tussen de 81e en 88e minuut liefst drie keer en draaide een achterstand van 1-3 om in een niet meer verwachte overwinning: 4-3.

Heerenveen ontvangt begin maart Ajax in de halve eindstrijd. Vitesse en VVV-Venlo treffen elkaar in de andere halve finale.

Precies drie weken geleden stonden Heerenveen en Feyenoord in de competitie ook tegenover elkaar. Heerenveen was de Rotterdammers in de eerste helft op tactisch gebied de baas. Joey Veerman speelde als valse linksbuiten en het lukte Feyenoord in de eerste helft niet dat tactisch op te lossen. Na 50 minuten was de eindstand van 3-0 al bereikt.

De manier waarop Feyenoord verloor zorgde voor veel irritatie, zowel bij trainer Dick Advocaat als de spelersgroep. Er was een gesprek tussen Advocaat, Berghuis en technisch directeur Frank Arnesen voor nodig om iedereen weer op één lijn te krijgen.

Feyenoord leek niet heel veel geleerd te hebben van de vorige ontmoeting. Dit keer was het niet Joey Veerman maar juist Rami Kaib die steeds vrij kwam als Heerenveen de bal had. Na een kwartier kon Kaib na een voorzet van rechts van Mitchell van Bergen ongehinderd binnen schieten: 1-0.

In de tweede helft nam Feyenoord het initiatief over. In de 47e minuut werkte Bryan Linssen de 1-1 binnen. Heerenveen leek kort daarna weer de leiding te nemen. Nick Marsman veroorzaakte een strafschop, maar herstelde zich door de inzet van Joey Veerman te stoppen.

Die misser leek Heerenveen duur te komen staan. Berghuis zette in de 57e minuut een aanval op met Linssen en werkte de bal daarna met een geplaatst schot in de hoek binnen: 1-2. Vijf minuten later herstelde Geertruida zich van zijn fout voor rust door de 1-3 te maken.

Berghuis dupeerde zijn ploeg door halverwege de tweede helft zijn tweede gele kaart te pakken. Feyenoord hield met een man minder lang stand, maar het ging toch nog mis. Benjamin Nygren maakte in de 81e minuut de 2-3, Henk Veerman zorgde in de 87e minuut voor de gelijkmaker en Siem de Jong werkte in de 88e minuut de 4-3 binnen.