Terug

Volg Vandaag Inside

Gerechtshof weigert gratie voor Frank Masmeijer toe te lichten

Gerechtshof weigert gratie voor Frank Masmeijer toe te lichten

20 juli 2022, 14:02

Net als het ministerie van Justitie en Veiligheid wil ook het gerechtshof niet zeggen waarom de voor drugshandel veroordeelde oud-televisiepresentator Frank Masmeijer gratie heeft gekregen. 'Het advies van het hof wordt gegeven aan de koning (ministerie) en is niet openbaar. De koning beslist', laat een woordvoerder van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden weten.

Eerder verwees een woordvoerder van het ministerie naar het gerechtshof, dat het gratieverzoek heeft beoordeeld. Het ministerie doet volgens hem geen uitspraken over individuele zaken.

Gratieverzoeken worden ter beoordeling voorgelegd aan de rechter en het Openbaar Ministerie. Op grond van hun adviezen neemt de minister, Franc Weerwind van Rechtsbescherming, een besluit. Diens woordvoerder laat weten dat het advies van het hof 'altijd leidend' is. 'De minister moet met een hele goede motivatie komen om dat naast zich neer te leggen.' Niet bekend is wie in het geval van Masmeijer het gratieverzoek heeft gedaan.

Een besluit om gratie te verlenen wordt ook ondertekend door koning Willem-Alexander. Maar ook de Rijksvoorlichtingsdienst wil over deze zaak geen inhoudelijke mededelingen doen. De handtekening van het staatshoofd onderschrijft slechts dat een besluit 'volgens de geldende procedures en wet- en regelgeving tot stand is gekomen'.

Masmeijer was door een Belgische rechter veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf wegens betrokkenheid bij de handel in cocaïne. Hij zat die straf uit in Nederland en had nog anderhalf jaar voor de boeg. Hij bracht woensdag zelf via De Telegraaf naar buiten dat hij gratie heeft gekregen en dus weer vrij is. Zijn advocaat heeft dat bevestigd.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.