Terug

Volg Vandaag Inside

Franse activisten kraken villa Poetin en willen huis openzetten voor Oekraïense vluchtelingen

Franse activisten kraken villa Poetin en willen huis openzetten voor Oekraïense vluchtelingen

14 mrt 2022, 14:56

Activisten bezetten in de Britse hoofdstad Londen en het Franse Biarritz twee huizen van Russische oligarchen, steenrijke zakenlui met nauwe banden met het Kremlin. De panden zijn van aluminiummagnaat Oleg Deripaska en Kirill Shamalov, de ex-schoonzoon van de Russische president Vladimir Poetin. Onder meer de EU heeft sancties afgekondigd tegen deze Russen waardoor ze bijvoorbeeld niet bij in de EU gestald kapitaal kunnen.

Aan de gevel van Deripaska's herenhuis in Londen hangen spandoeken, waarvan eentje met de tekst 'dit pand is bevrijd', en een Oekraïense vlag. De bezetters zeggen met hun actie solidair te zijn met de mensen in Oekraïne en de Russische burgers die het niet eens zijn met de oorlog in Oekraïne.

Ook bij de Franse villa van Shamalov wappert de blauw-gele vlag. De woning in Biarritz, een populaire kustplaats onder Russische miljardairs, is volgens de krant The Guardian bezet door twee Russische activisten. Zij willen dat 'Villa Oekraïne' wordt gebruikt om Oekraïense vluchtelingen te huisvesten.

In Londen overweegt de burgemeester Oekraïense vluchtelingen onder te brengen in de woningen van Russische oligarchen. Hij stelt dat veel vastgoed is gekocht om geld wit te wassen in plaats van om in te wonen. Londen wordt ook wel Moskou aan de Theems of Londongrad genoemd vanwege de miljarden die rijke Russen er vermoedelijk aan vastgoed hebben.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.