Terug

Volg Vandaag Inside

Frankrijk dankzij goudhaantje Giroud naar halve finale WK

Frankrijk dankzij goudhaantje Giroud naar halve finale WK

10 dec 2022, 22:00

Frankrijk heeft een volgende belangrijke stap gezet op weg naar de tweede achtereenvolgende wereldtitel. Het elftal van bondscoach Didier Deschamps won in de kwartfinale in Al Khor in Qatar moeizaam van Engeland: 2-1. Olivier Giroud kopte in de 78e minuut het winnende doelpunt binnen. De Engelse spits Harry Kane miste daarna nog een strafschop.

Voor een plek in de finale neemt Frankrijk het woensdag op tegen Marokko. Mocht Frankrijk het WK opnieuw winnen, dan treedt het land in de voetsporen van Brazilië. De Zuid-Amerikanen slaagden er voor het laatst in de mondiale titelstrijd twee keer achter elkaar op hun naam te schrijven, in 1958 en 1962.

Frankrijk kende een vrij moeizame aanloop naar het WK. In september wist de tweevoudig wereldkampioen degradatie uit de A-divisie van de Nations League maar net te voorkomen. De twijfel werd nog wat groter toen in aanloop naar het WK de ene na de andere speler met een blessure wegviel. Routiniers Karim Benzema en Paul Pogba moesten afzeggen, net als N'Golo Kanté, Presnel Kimpembe en Christopher Nkunku. Verdediger Lucas Hernández raakte op het WK geblesseerd.

Ondanks alle afwezigen doorliep Frankrijk de poulefase eenvoudig en ook Polen wist de titelverdediger, met de uitblinkende topscorer Kylian Mbappé, in de achtste finale niet te testen. Tegen Engeland moest de ploeg van Deschamps voor het eerst diep gaan.

De beginfase was wel voor de Fransen. Middenvelder Aurélien Tchouaméni schoot na een kwartier spelen van afstand in de verre hoek raak. Engeland kwam beter in de wedstrijd en Kane dacht in de 26e minuut een penalty te krijgen na haken van Dayot Upamecano. De scheidsrechter zag er geen overtreding in.

Vrij kort na rust ging de bal alsnog op de stip voor de Engelsen. Kane schoot overtuigend raak: 1-1. Frankrijk wankelde even, maar redde het alsnog. Na een fraaie voorzet van Antoine Griezmann, kopte Giroud met zijn vierde treffer dit WK zijn elftal een kwartier voor tijd op voorsprong.

Kane kreeg in de 84e minuut dé kans om er alsnog een verlenging uit te slepen, maar de spits schoot dit keer een strafschop hoog over.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.