Terug

Volg Vandaag Inside

Bizar verhaal uit Zuid-Afrika: 'Het handboek moest tijdens de wedstrijd gedownload worden'

4 mrt 2021, 19:30

Peter Leeuwenburgh staat sinds 2018 onder de lat bij Cape Town City FC. De 26-jarige doelman speelde zijn hele jeugd bij Ajax. Na een aantal wedstrijden te spelen voor Jong Ajax en als reservedoelman aan te sluiten bij het eerste elftal, koos hij voor een avontuur in Kaapstad. Drie jaar en bijna negentig wedstrijden verder wil hij graag terug naar Nederland om in de Eredivisie aan de slag te gaan.

Verslaggever Marlon Braakman spreekt Leeuwenburgh wanneer hij in een hotelkamer zit in Port Elizabeth. Zijn club, waar Jan Olde Riekerink trainer is, speelde die avond ervoor een belangrijke bekerwedstrijd. Helaas voor hen verloren ze deze na verlenging met 2-1, maar dat komt onder andere door een bizar incident tijdens de eerste helft van de verlenging, zo vertelt Leeuwenburgh. ‘Wij moesten een jongen wisselen die na 30 seconden in de verlenging geblesseerd raakte. We hadden al vier keer gewisseld maar mogen net als in Nederland nu vijf keer wisselen. Dus die wisselspeler staat klaar, de scheidsrechter wil hem het veld in laten en er komt ineens een matchofficial de tribune afrennen van: ‘Jullie mogen niet meer wisselen!’’

Het incident leidde tot chaos alom. ‘Die scheidsrechter wilde gewoon verder spelen en zei dat we het maar moesten uitzoeken langs de kant. Toen moest er een handboek worden gedownload van de beker; alle matchofficials die in het stadion waren, moesten verzameld worden; teammanagers moesten erbij komen. Maar ondertussen speelden we gewoon door met tien man. Uiteindelijk kwamen ze er in de rust van de verlenging achter dat we toch nog een keer mochten wisselen.’

Op de vraag of dat niet gewoon matchfixing is, antwoordt Leeuwenburgh subtiel. ‘Zo komt het misschien wel over, maar daar wil ik absoluut niemand van beschuldigen. Laten we het houden op af en toe wat incompetentie.’

De sluitpost van Cape Town FC woont met vriendin Romy en zoontje Semm op een prachtige locatie in de stad, zoals eerder te zien was in Paradijsvoetballers. Ondanks dat het gezin het erg naar hun zin heeft in Zuid-Afrika, begint een eventuele terugkeer naar Nederland steeds meer te knagen. Een stap naar een Eredivisieclub zou op het juiste moment komen voor Leeuwenburgh.

‘De intentie van de club is om mij te verkopen, nu dat nog kan. Ik begin langzaamaan te merken dat ik wel terugverlang naar Nederland. We hebben hier echt een geweldige tijd gehad en absoluut niks te klagen. Maar ik zou toch wel terug willen en dan denk ik dat ik in de Eredivisie mee kan. Een club in het midden van de Eredivisie tot een subtopper zou erg mooi zijn’, zo besluit Leeuwenburgh zijn verhaal.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.