Terug

Volg Vandaag Inside

Forse kritiek op genderneutrale taalgids scholierenorganisatie: 'Knettergek'

Forse kritiek op genderneutrale taalgids scholierenorganisatie: 'Knettergek'

12 apr 2023, 16:44

Het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) presenteerde woensdagochtend de nieuwe taalgids voor het onderwijs. In de nieuwe gids staan een aantal voorstellen die niet bij iedereen in goede aarde zijn gevallen.

Het is een lijst met voorstellen om ook in de taal minder onderscheid te maken op school. Zo spreekt de leerkracht als het aan het LAKS ligt de klas straks niet meer aan met 'jongens en meisjes', maar bijvoorbeeld met 'leerlingen'. LAKS-voorzitter Janouke van Meerveld vertelt dat ook 'zitten blijven' volgens de gids plaats zou moeten maken voor het aloude 'doubleren', omdat dat volgens haar een minder negatieve lading heeft. "Dat je doubleert, wil lang niet altijd zeggen dat je minder goed bent op school", licht ze toe.

Martijn Lugtmeijer, docent en mede-oprichter van jongerenplatform Jong Kritisch, stelt in gesprek met het Algemeen Dagblad dat docenten moeten kunnen zeggen wat ze willen: "Leerkrachten moeten niet worden lastiggevallen door politieke partijen of groeperingen. Eerst waren er partijen die een kliklijn wilden voor (linkse) docenten, nu is er een groepering die wil bepalen hoe een docent praat in de klas. Docenten kunnen dat prima zelf bepalen, daar is geen taalpolitie van het Laks voor nodig."

Ook vanuit de Tweede Kamer is er forse kritiek op de ideeën van de scholierenorganisatie. Zo laat PVV-leider Geert Wilders op Twitter weten dat hij het 'knettergek' vindt. Wybren van Haga, van de politieke partij Belang van Nederland (BVNL), heeft naar aanleiding van de gids Kamervragen gesteld. Hij denkt dat deze taalgids het probleem van het lerarentekort gaat verergeren en vindt het pedagogisch onverantwoord: "Het waanzinnige 'wokegedram' jaagt leraren weg en zorgt voor grote verwarring bij jonge kinderen die zich in veruit de meeste gevallen wél gewoon een jongen of meisje voelen."

Ook Mariëlle Paul (VVD) uit kritiek: "Iedereen mag meedenken over ons onderwijs, ook de jongeren van het LAKS. Maar laat leraren alsjeblieft hun eigen woorden kiezen! Zij zijn prima in staat om zelf te bepalen hoe ze leerlingen respectvol kunnen aanspreken."

Meerdere leerkrachten zeggen de taalgids met verbazing te hebben gelezen: "Mijn collega’s dachten dat het een 1 aprilgrap was", laat een docent in een korte reactie weten aan het AD.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.