Terug

Volg Vandaag Inside

FIFA werkt aan goedkopere VAR

FIFA werkt aan goedkopere VAR

17 nov 2020, 13:32

De wereldvoetbalbond FIFA werkt aan een goedkoper VAR-systeem, dat op alle niveaus kan worden gebruikt. Een werkgroep gaat onder meer bepalen wat de minimumeisen moeten zijn voor 'VAR-light'.

Opvallend is het verschil in de internationale competities van de UEFA. In de Champions League is er bij iedere wedstrijd een VAR, in de Europa League ontbreekt die in de groepsfase. Pas na de winter in de knock-outfase wordt ook daar gebruikgemaakt van videoarbitrage. In de meeste Europese voetballanden hebben de scheidsrechters bij wedstrijden in de hoogste divisie hulp van de VAR.

Het kostte de KNVB zo'n 2,5 miljoen euro om in 2018 het systeem uit te rollen in Nederland. De bond betaalde de afgelopen twee jaar ook de kosten van het VAR-programma, 1,7 miljoen per jaar.

De FIFA werkt niet alleen aan een betaalbaar VAR-systeem, maar ook aan semi-automatische buitenspeltechnologie. Drie bedrijven gaan op basis van algoritmes een systeem ontwikkelen waarmee buitenspel heel snel en nauwkeurig vastgesteld moet kunnen worden. Dat gebeurt nu onder anderen ook met diverse camera's die in de stadions hangen. De FIFA hoopt dat gespecialiseerde bedrijven erin slagen de beelden nog beter en duidelijker te maken.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.