Feyenoord boekt thuiszege op FC Groningen

8 nov 2020, 17:23

Feyenoord heeft zich gehandhaafd in het spoor van de koplopers Ajax en Vitesse. De ploeg van trainer Dick Advocaat versloeg FC Groningen in De Kuip met 2-0. Feyenoord, dat in de eredivisie nog ongeslagen is, gaat de interlandperiode in met 3 punten minder dan de nummers 1 en 2.

De ploeg van Advocaat kon heel wat minder overtuigen dan drie dagen eerder in de Europa League tegen CSKA Moskou (3-1). Feyenoord speelde stroef en creëerde amper kansen. De thuisclub pakte dankzij twee spelhervattingen echter toch de winst. Aanvoerder Steven Berghuis speelde verre van groots, maar was met een doelpunt en een assist toch weer de gevierde man.

Advocaat koos tegen Groningen voor dezelfde elf spelers die de koploper van Rusland versloegen, al moest hij vlak voor de aftrap nog wel een wijziging doorvoeren. Doelman Justin Bijlow liep in de warming-up een blessure op en moest mokkend op de lege tribunes gaan zitten. Bijlow was een dag eerder voor het eerst opgeroepen voor het Nederlands elftal, als vervanger van de geblesseerde Jasper Cillessen. In plaats van een debuut bij Oranje moet hij nu waarschijnlijk revalideren.

Reservekeeper Nick Marsman, die Bijlow vorige week tegen FC Emmen ook al verving, had het zeker voor rust behoorlijk druk. Groningen was toen namelijk de gevaarlijkste ploeg. Zo schoot Remco Balk op de lat en kreeg de Zweedse linksbuiten Gabriel Gudmundsson ook twee grote kansen.

Feyenoord wist daar in de eerste helft amper iets tegenover te stellen. Kort voor rust scoorde Mark Diemers weliswaar na een fraaie aanval, maar op advies van de VAR keurde scheidsrechter Danny Makkelie die goal af omdat Bryan Linssen vanuit buitenspelpositie de Groningse doelman Sergio Padt had gehinderd.

Advocaat bracht direct na rust João Teixeira in de ploeg voor Diemers, om zo het stroeve spel van wat meer creativiteit te voorzien. Feyenoord moest het hebben van standaardsituaties om de wedstrijd naar zich toe trekken. Uit een hoekschop van Berghuis, die verder amper in het spel voor kwam, kopte rechtsback Lutsharel Geertruida de 1-0 binnen. In de slotfase besliste Berghuis het duel uit een strafschop, toegekend na een overtreding van Damil Dankerlui op Ridgeciano Haps. Dankerlui kreeg daar ook rood voor.