Feyenoord boekt knappe overwinning op bezoek bij AZ

16 okt 2022, 00:00

AZ heeft tegen Feyenoord de goede prestaties in toppers geen vervolg kunnen geven. Het vooraf in de Eredivisie nog ongeslagen AZ kwam nog wel op voorsprong, maar moest toch de eerste competitienederlaag van het seizoen incasseren: 1-3. PSV is daardoor koploper met 24 punten, gevolgd door Feyenoord en AZ met 23 punten. Ajax (22) speelt zondagavond nog.

AZ presteert sinds het seizoen 2019-2020 beter dan Ajax, PSV en Feyenoord in toppers. In zeventien onderlinge wedstrijden pakte AZ tot zondag 37 punten, 3 meer dan Ajax, dat ook relatief veel topwedstrijden won. In die reeks verloor AZ maar vier duels.

AZ leed donderdag bij Apollon Limassol de eerste nederlaag sinds begin augustus. Feyenoord verspeelde tegen FC Midtjylland wederom een voorsprong (2-2).

Aanvaller Jens Odgaard kreeg bij AZ ten opzichte van de Europese wedstrijd de voorkeur boven Riechedly Bazoer. Bij Feyenoord mochten Jacob Rasmussen en Javairô Dilrosun vanaf het begin meedoen in plaats van Marcos López en Alireza Jahanbakhsh.

Sebastian Szymanski was namens Feyenoord na een kwartier voor het eerst heel dicht bij een treffer in Alkmaar. De Pool draaide goed weg en van buiten het strafschopgebied schoot hij op de paal. Tien minuten later kwam AZ op voorsprong via Odgaard. Van dichtbij kopte de Deen raak uit een voorzet van Pantelis Hatzidiakos.

Lang kon de thuisploeg niet genieten van de voorsprong, want na een halfuur kreeg Feyenoord een strafschop na een overtreding op aanvaller Santiago Giménez. De veelbesproken Orkun Kökcü, die weigerde deze wedstrijd de speciale One Love-aanvoerdersband te dragen vanwege religieuze overtuigingen, bleef rustig en scoorde. Oud-Feyenoorder Jordy Clasie stond een paar minuten later na een fout in de Rotterdamse verdediging ineens alleen voor de doelman, maar de AZ-aanvoerder schoot naast.

Vlak na rust scoorde Jesper Karlsson namens AZ, maar die treffer ging niet door vanwege buitenspel. Vijf minuten daarna kreeg Szymanski alle ruimte om vanaf de middenlijn naar het doel van doelman Hobie Verhulst te dribbelen en uit te halen, een poging die door slecht ingrijpen van de AZ-keeper de 2-1 voor Feyenoord betekende. De doelman was later kansloos bij een hard schot van invaller Danilo, dat van grote afstand in de kruising ging.

Zo verloor AZ in zijn tiende Eredivisiewedstrijd voor het eerst. Feyenoord gaf de overwinning op FC Twente van vorige week (2-0) een goed vervolg en doet ook volop mee bovenin.