Terug

Volg Vandaag Inside

Femke Halsema mag door als burgemeester van Amsterdam

28 feb 2024, 17:45

Als het aan de gemeenteraad van Amsterdam ligt, blijft Femke Halsema aan als burgemeester. Na een geheime vergadering stemde de raad woensdagmiddag voor een tweede ambtstermijn van Halsema.

De raad zal haar daartoe voordragen bij de minister van Binnenlandse Zaken. Die kan de voordracht voor herbenoeming doorzetten naar de koning, na advies te hebben ingewonnen bij de commissaris van de Koning. Burgemeesters worden benoemd door de Kroon.

De 57-jarige Halsema (GroenLinks) werd op 6 juli 2018 beëdigd als eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam. In september afgelopen jaar liet ze al weten het een eer te zullen vinden "om onze prachtige stad nog een periode te mogen dienen".

Na de bekendmaking dat de raad haar steunt, zei Halsema "ontroerd" te zijn. "Fantastisch, dankbaar en indrukwekkend", aldus de burgemeester. "Dank voor het vertrouwen dat u in mij stelt. Ik zal mijn best doen het niet te beschamen." Haar eerste termijn loopt op 12 juli van dit jaar af.

Halsema, van huis uit criminoloog, zat tussen 1998 en 2010 in de Tweede Kamer, vanaf 2002 als fractievoorzitter. In 2018 nam ze het burgemeesterschap van Amsterdam over van VVD'er Jozias van Aartsen, die waarnam na het overlijden van Eberhard van der Laan (PvdA).

In haar eerste termijn als burgemeester kwam ze een aantal keren in het nauw. Zo werd haar destijds 15-jarige zoon in 2019 betrapt met een onklaar gemaakt wapen dat in de ambtswoning had gelegen. Haar toenmalige echtgenoot kreeg daarvoor een taakstraf.

In 2020 kreeg Halsema een motie van wantrouwen, omdat ze tijdens de coronapandemie - toen afstand houden het devies was - niet had ingegrepen bij een drukbezochte Black Lives Matter-demonstratie op de Dam.

In haar beleid legt Halsema veel nadruk op het bestrijden van georganiseerde drugscriminaliteit en de overlast daarvan. Zo wil ze de Wallen veiliger maken door de prostitutieramen daar te sluiten en een erotisch centrum te vestigen op de Europaboulevard, ver buiten het stadscentrum.

In augustus 2022 wist Chris Woerts bij Vandaag Inside te vertellen dat Femke Halsema op zou gaan voor een tweede termijn als burgemeester van Amsterdam. Bekijk het in de video bovenaan deze pagina.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.