Terug

Volg Vandaag Inside

FC Groningen wordt gegijzeld door hooligans: 'Ik weet waar je kinderen naar school gaan'

FC Groningen wordt gegijzeld door hooligans: 'Ik weet waar je kinderen naar school gaan'

17 mei 2023, 10:21

Een aantal beveiligers, horecapersoneel en mogelijk ook vrijwilligers van FC Groningen zijn bezweken onder de druk van hooligans. Het personeel heeft daarom mogelijk niet ingegrepen bij de gestaakte wedstrijd FC Groningen-Ajax (2-3), meldt het Dagblad van het Noorden.

De club uit het noorden van het land wordt dit seizoen geteisterd door incidenten met supporters en hooligans. Het ging mis tegen onder andere Cambuur, Heerenveen en NEC. Afgelopen zondag bereikte het seizoen van het gedegradeerde Groningen een nieuw dieptepunt. In de wedstrijd tegen Ajax werden rookbommen met zwarte rook op het veld gegooid. Ook kwam er een supporter met een spandoek het veld op.

Meerdere anonieme bronnen melden aan de krant dat de club geterroriseerd wordt door een deel van de vroegere kern van de fanatieke aanhang. Zo zou het personeel geïntimideerd worden als ze iemand met vuurwerk betrappen: "Jij houdt je mond, want ik weet waar je woont en waar je kinderen naar school gaan" is een van de voorbeelden die wordt genoemd.

Op sociale media gaat een foto rond met de veldbestormer van zondag. Ook staat de bekende Groningse informele bendeleider van een groep vroegere hooligans Jan B. op de foto. De bendeleider heeft al meerdere malen vastgezeten, waarvan één keer zes jaar: "Iedereen is bang voor hem. Van supporters en horecamensen tot politieagenten. Wie niet naar hem luistert, krijgt gedonder. Hij laat zich door niets en niemand tegenhouden", vertelt een anonieme bron. De bronnen willen allemaal anoniem blijven omdat zij bang zijn voor wraakacties.

De groep wil met de acties bewerkstelligen dat de leiding van de club vertrekt. Ook de burgemeester van Groningen, Koen Schuiling, maakt zich zorgen om de situatie bij de club: "De misdragingen in het stadion hebben onderhand een ondermijnend karakter", vertelt een woordvoerder. De gemeente Groningen liet maandag weten dat het nog niet zeker is of er een vergunning voor de wedstrijd FC Groningen-Sparta wordt afgegeven.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.