FC Groningen na strafschoppen naar halve finale KNVB-beker

9 feb 2024, 00:30

FC Groningen heeft zich ten koste van Fortuna Sittard als laatste club geplaatst voor de halve finales van de KNVB-beker. De nummer 6 van de Keuken Kampioen Divisie nam de strafschoppen beter dan de nummer 10 van de Eredivisie (4-3), na een wedstrijd met verlenging zonder doelpunten (0-0).

Luciano Valente miste voor FC Groningen vanaf 11 meter. Oguzhan Özyakup en Mouhamed Belkheir verzuimden namens Fortuna een penalty te benutten.

Feyenoord, NEC en SC Cambuur waren al zeker van een plek in de halve finales. De overgebleven vier clubs in het bekertoernooi krijgen zaterdagavond tijdens een loting te horen wie ze moeten verslaan om de eindstrijd in De Kuip te bereiken.

Beide ploegen waren vooral gevaarlijk voor rust. Laros Duarte en Romano Postema raakten lat en paal namens FC Groningen. Hidde Jurjus, de doelman van de thuisploeg, voorkwam dat Kai Sierhuis en Justin Lonwijk de bezoekers op voorsprong schoten. Na rust daalde de amusementswaarde en kregen de doelmannen van beide ploegen nauwelijks iets meer te doen, met een verlenging zonder treffers als logisch gevolg.

Trainer Danny Buijs van Fortuna Sittard keerde terug in de Euroborg, waar hij vier jaar hoofdcoach was. Maar Groningen tegen Fortuna was ook een wedstrijd tussen de broers Laros en Deroy Duarte. Het duo was weer terug van de Afrika Cup, na een verloren kwartfinale met Kaapverdië tegen Zuid-Afrika. Het was even wennen voor hen, van de hitte in Ivoorkust naar voetballen tussen sneeuwvlokken in Groningen. Laros had een basisplaats bij de thuisploeg, Deroy viel na rust in voor Fortuna Sittard.

Uiteindelijk mocht Laros juichen en stond Deroy voor een busreis van zo'n vier uur terug naar Limburg.