FC Groningen na nederlaag tegen NEC bijna zeker van degradatie

25 apr 2023, 17:05

FC Groningen kan degradatie naar de eerste divisie nauwelijks nog ontlopen. Het elftal van trainer Dennis van der Ree verloor dinsdagmiddag van NEC: 0-1. De wedstrijd werd zaterdag na 18 minuten bij een 0-0-stand stilgelegd, nadat een grensrechter was geraakt door een uit het publiek gegooide beker bier. Bij het restant mocht geen publiek aanwezig zijn.

De eerste helft gebeurde er weinig in De Euroborg. Middenvelder Lasse Schöne schoot in de 25e minuut naast namens NEC, dat na rust de druk verder opvoerde. Jordy Bruijn kreeg in de 65e minuut een grote kans, maar hij miste.

In de slotfase scoorde Bruijn alsnog. Groningen nam meer risico omdat het alleen iets zou hebben aan een overwinning. Na balverlies bij de thuisploeg stuurde verdediger Philippe Sandler de ingevallen Pedro Marques weg. De Portugees werd net binnen het strafschopgebied in de rug gelopen door Laros Duarte, die daarvoor een rode kaart kreeg. Bruijn trapte de penalty er in de 84e minuut in.

FC Groningen, dat in het seizoen 1999/2000 voor het laatst in de eerste divisie speelde, heeft met nog vier wedstrijden te gaan een achterstand van 11 punten op nummer 16 Excelsior. De nummers 17 en 18 (SC Cambuur) degraderen rechtstreeks.

NEC deed met de zege goede zaken met het oog op deelname aan de play-offs voor Europees voetbal. De Nijmegenaren staan nu achtste met 38 punten.